Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Стоянов за решението за купуване на още F-16: Абсолютно адекватно и навременно
Автор: Екип Burgas24.bg 22:19 / 04.11.2022Коментари (1)776
© БНТ
Ако погледнем съседните страни какво получиха като въоръжение от НАТО - това е техника от 1960-1970-та година. Това ли искаме за Българската армия? Считам, че модернизацията трябва да бъде в друга посока - придобиване на ново, съвременно въоръжение. Това каза военният министър Димитър Стоянов в "Панорама".

Според Стоянов страната ни е изостанала в процеса на модернизация, което създава пропаст между нас и съюзниците ни от НАТО. По думите му българските военнослужещи изпълняват своите задължения с това, което политиците им предоставят. Заяви, че се работи за модернизацията на Българската армия.

Според него решението за закупуване на нови 8 самолета F-16 е добро. Определи го като "абсолютно адекватно и навременно", но счита, че това е само стъпка по пътя към модернизацията на родната армия. Към момента били формулирани 13 проекта, 3 от които вече са предвижени - този за F-16, за бойната машина на пехотата и за 3D радари. До седмица по думите на Стоянов предстой да се стартира и проект за закупуването на 155-милиметрови гаубици.

По повод предоставянето на военна помощ за Украйна министър Стоянов е привърженик на консервативния подход.

"Като министър на отбраната моята основна цел е да запазя способностите на Българската армия. Също така имаме и съюзни ангажименти, които са ясно дефинирани във Вашингтонския договор - всяка една страна трябва да поддържа свой собствен отбранителен потенциал", каза той.

Стоянов уточни, че в никакъв случай няма да се бавят с внасянето на решение в парламента.

"Ще се включим в срока. Готвим анализ. Започнахме от днес да работим по отношение на анализ, който да ни помогне да вземем информиране решение", уточни военният министър.

Тябва да определим кои способности не трябва да губим, посочи министърът. Той каза, че имаме повече въоръжение, в частност боеприпаси, отколкото е необходимо.

"Трябва да оставим и въоръжение, което е необходимо за резервни части", подчерта Стоянов.

"Процес на канибализация на техниката" - така министърът определи факта, че е необходимо да се използват части от една техника за поддържането на друга. Напомни, че старата съветска техника се поддържа основно с части от Русия и Беларус.

По повод на изказването на колегата на Стоянов от Латвия, че позициите на България и Унгария са близки до предателство военният министър заяви, че не се чувства предател и че България е суверенна държава, която сама взима решенията си.

"България се нуждае от редовно правителство с действащ парламент, който да подкрепя това правителство, не със плаващо мнозинство. Плаващите мнозинства създават несигурност. Трябва да има редовно правителство и е време служебното правителство да отстъпи мястото си на следващото редовно правителство", допълни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.11.2022 г.
0
 
 
На гол г.з чифте пищови.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: