Директорите на държавните дружества може да станат от 70 на 20

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
17:40 / 19.01.2024
761
Броят на директорите на държавните дружества можело да падне от 70 на 20. Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов в отговор на Корнелия Нинова относно намеренията на министъра да закрие Държавната консолидационна компания и да преструктурира дружествата, предаде репортер на "Фокус"

"В ДКК, която управлява активи за над 1 млрд. лева, се наблюдават редица порочни практики и проблеми", обяви Богданов.

През годините се давали пари за работа, която обаче не била свършена. Той даде пример с ремонти на язовири. Освен това, решение за строителство на нов правителствен комплекс, за който били похарчени над 80 млн. лева, но резултат от това нямало и други случаи.

ДКК изтеглила кредит към Българската банка за развитие, в който се залагат голяма част от българските предприятия. В сряда правителството погасил задълженията, в размер на над 120 млн. лева.  

Министър Богданов обяви, че приоритетно е бъдещето на хората, които работят в структурата. Той обясни, че ако ДКК работило добре, то тогава е нямало да има нужда за намеса на принципала (бел. от ред. – министърът на икономиката).

Той каза още, че още по времето на кабинета Петков и на Корнелия Нинова като министър, са можели да бъдат погасени част от задълженията, за да не се плащат високи лихви.

Богданов обяви, че вече се обсъждала програма за цялостно преструктуриране на ДКК, но било възможно и тя да бъде закрита. Това щяло да се реши след обстоен анализ, тъй като в ДКК работили 5500 души. Решението щяло да се вземе от Министерския съвет.

"Ако част от дружествата бъдат консолидирани, които са с аналогично естество на действие, можем от текущите 70 (бел. от ред. - изпълнителни директори) да стигнат на 20", обясни Богданов.

"Видяхме, че част от тези изпълнителни директори, които са взимали едни големи заплати, са харчили служебните си разходи да си купуват скъпи, луксозни дрехи. Тук говорим за хиляди левове изхарчени. Това не трябва да продължава", категоричен бе той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1290):
29.04.2024 НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха - да сложиш Калин Стоянов за министър означава да се взриви демократичната общност
05.04.2024 Извънредно: Живко Коцев оттегля оставката си!
05.04.2024 Последен парламентарен контрол за министрите от кабинета "Денков"
Още новини от Национални новини:
Излезе най-новата прогноза за вторник
Енергиен експерт: Очаквам 4-5% повишение на цената на електроенер...
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни покрай великден...
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Украйна с интерес към руското оборудване от АЕЦ "Белене", специал...
Сестрата на убития Пейо: Брат ми си отиде за истината, така че ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).