Директорът на НИМХ се оправда за кодовете по време на бедствието в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:00 / 27.10.2017
2972
Директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов бе в сутрешния блок на Нова телевизия, за да коментира обвиненията на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който упрекна родните метеорологични служби, че са дали жълт код преди бедственото положение и не са предупредили за предстоящите събития. 

"Този процес го следим още от 20 октомври. Процесът е сложен и моделите даваха различни траектории. Първоначално се очакваше да минат през Родопите и Северозападна България. На 23 октомври, когато прогнозата бе по-ясна, всичките ни структури бяха преведени в екстремен режим. Прогнозата на 22 октомври наистина е за жълт. Тази, дадена в 12 часа на 23 октомври обаче, за 24 октомври е с оранжев код за всички области. Това е степен, по-висока от жълт и предупреждава за много валежи. После в 12:00 ч. на 24 октомври потвърдихме и за Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали още от 35 до 60 литра. Жълт въобще не сме давали за тези области. Сутринта на 25 октомври вече дадохме червен код. А имайте предвид че прогнозата ни не е за конкретно селище, а е за цяла област", заяви експертът. 

"Тъй като ни сравниха със службите в САЩ, искам да уточня, че синоптиците само веднъж получават информация какво се случва на място и това е сутринта. Работим по този първобитен начин от 50 години и, когато получат информация сутринта, вдигат кода на червен", каза още Брънзов.

"Има една приказка за триците и маймуните - при положение, че над 65% от хората получават минимална заплата в института и нямаме средства, мисля, че хората ни с това, което разполагат, вършат много повече от необходимото. На тези, които мерят мензурата, им даваме 40 лева на месец, ако щете вярвайте. Трагедията е огромна", добави директорът на НИМХ.

Виж коментарите (0)

Още по темата (83):
16.03.2019 Вижте как Бургас и Камено ще използват евро парите за преодоляване на щетите от природни бедствия
22.10.2018 Година след наводненията: Непочистени дерета тревожат жителите на Камено!
18.10.2018 Получаваме 2,2 млн. евро за преодоляване на щетите от природни бедствия в Бургаско преди година
23.03.2018 Ще има ли обвинени за бедствието, затрило петима души в Бургаско? Вижте отговора на прокуратурата
01.02.2018 Те са героите на Бургас! Поклон пред смелостта им!
11.01.2018 Чакаме 4,4 млн. лв. от фонд "Солидарност" за наводненията в Бургаско
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).