Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диян Стаматов: Никой не трябва да си представя, че учениците ще започнат да разглобяват "Калашници"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:46 / 27.02.2023Коментари (0)594
©
Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-н Стаматов, какво е вашето мнение за въвеждането на военното обучение в училище? 

Моето мнение е съвсем, съвсем нормално и положително с оглед на много фактори. Единият е, че военното обучение винаги е носило със себе си отпечатък на добра организираност и възможност всеки един човек да се чувства малко по-отговорен към това, което прави, независимо от това дали е момче или момиче. Втората причина за тази положителна подкрепа и ситуацията, която в момента има в близост до нас, в Турция, и близо до нас, в Украйна. Ние не сме никак далече от подобни кризисни ситуации, които както виждаме заедно, промениха облика на нашите съседи сериозно. Дори да се върнем малко по-назад във времето, в Карлово – това също е една кризисна ситуация, в която с отговорността и бързата адекватност, с много сериозна поведенческа дисциплина на хората може да помогнем на всички, за да се спасят по-бързо от една кризисна ситуация.  

Как според вас учениците ще приемат тази новина? Всъщност вие може би имате вече и някакви наблюдения, може би някои от тях знаят – какви са реакциите?  

Разликата между нас и учениците е съществено голяма. Те приемат всичко, което е свързано с подобна промяна в учебния план, с усмивка и обикновено винаги поражда в тях някаква форма на шега. Това е до голяма степен оправдано от позитивния поглед, с който приемат света, докато ние, възрастните, сме малко по-сериозни и отговорни и винаги гледаме негативното, което би могло да възникне. Това пък е и хубавото на младите хора.   

Г-н Стаматов, беше разпространена информацията, че обучението ще е в рамките на пет учебни часа за 10. и пет учебни часа за 11. клас, ще се провежда от 1 декември до края на учебната година по време на Часа на класа. Знаете ли как точно ще бъдат разпределени тези часове, имате ли някаква яснота? 

Пет часа не са много за такъв дълъг интервал от време от декември до края на учебната година, това са някъде около 26 седмици. Т.е. графикът, който може да бъде изготвен, е доста плавен и гъвкав, за да може да има специалисти, които да го приложат по-практично, по-позитивно и по-смислено на учениците, тъй като е ясно, че учителят или класният ръководител няма как да бъде добре подготвен, освен ако не е човек, който е минал военно обучение преди много, много години или е учител по история. На този етап всичко това е в процес, както знаем всички, на обществено обсъждане и тази промяна, дори да бъде въведена, тя изисква една гъвкавост в самата организация на всяко едно училище. Имали сме подобни практики, може би преди пандемията или малко по-отдавна – ученици бяха посещавани от различни военни служители, които много достолепно представяха от една страна историята, от друга страна, практически насоки, които биха могли да бъдат полезни на подрастващите. Вероятно сега ще бъде аналогично.  

Да, понеже четох, че и сега е заложено всъщност военно обучение в рамките на Часа на класа, нали така? 

Да, да, това е така. През пандемичните години то беше малко по-изоставено заради невъзможността това да се извърши в онлайн формат, а и сериозни затруднения, които реално имахме.  

Знаете ли, моите спомени за този час са били винаги дъра-бъра с учителя, тук-там нещо се прочете, което трябва да знаем, и толкоз. Свободен час, общо взето. Вие ще кажете, какви са вашите наблюдения за Часа на класа? 

За Часа на класа? 

Да. 

Съвсем откровено, зависи от самия класен ръководител. И в момента има много перфектни учители, които използват Часа на каса като максимална, пълноценна комуникация с учениците на различни теми. Има и другата крайност, в която се говори единствено и само защо ученикът е отсъствал и как може да бъде оформено даденото отсъствие, и до там приключва всичко. Така че тук водещата роля на учителя, на класния ръководител винаги ще си остане определяща. 

А дали ще останат тези пет часа, заложени в Часа на класа, плюс допълнителните други пет, т.е. общо 10, или не знаете точно как ще се разпределят? 

Не, не, това са същите пет чеса, които са заложени, и те няма как да станат повече, имайки предвид че общата продължителност на броя на часовете е 36 в рамките на учебната година. Има много богата гама от тези, които се прилагат в седмичните разпределения на учителите, което – само пет часа мисля, че са съвсем, съвсем нормален отклик на всичко, което съществува около нас. А и не на последно място е важно училището винаги да е близко до живота, а тази тема, както добре знаем, е доста практична и стойностна.  

Стана ясно, че обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител, от военнослужещи или цивилни служители от Министерство на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и българската армия, преминали подготовка за обучение на ученици. Г-н Стаматов, в текстовете пише също така, че е заложено и участие в операции и мисии извън териториите на страната. Това трябва ли да ни притеснява по някакъв начин? 

Това според мен звучи доста загадъчно, така разписано, но и в момента учениците посещават различни европейски страни, и то изключително активно, по програма "Еразъм“. И това са възможно най-интересните събития, които се случват в рамките на учебната година. Ако подобна практика бъде направена и в посока военно обучение, със сигурност всеки един подрастващ би могъл да види много интересни неща навсякъде, защото може би за моите връстници, които са на по 50 години, военното обучение е останало там някога във времето, но сега нещата са коренно различни, с висока технология, с неща, които могат да предизвикат изключително голямо вътрешно желание за учене в тази посока, за специализиране в тази посока. Това според мен може би е само пожелателно на този етап и преди да тръгне нещо подобно, освен че са необходими много средства, са необходими и доста времеви възможности.

Да. Редно е да отбележим също така, че в обучението не се включва упражнение с бойно оръжие, това също го пише и е важно да се отбележи.  

Да, това е така и никой не трябва да си представя, че в училище ще започнат да се упражняват учениците на танк или пък евентуално да разглобяват "Калашници“. Не е това целта. Има много добри практики, които могат да бъдат показани, демонстрирани и разказани от самите специалисти. Предполагам знаете, че много от софийските ученици дори не са посещавали Военноисторическия музей в София, който е толкова добре оборудван и има какво да се види от всеки едни, не само от подрастващите. 

До 15 юли на съответната година директорите на средните училища ще трябва да заявяват до съответните териториални структури към Централното военно окръжие броя на паралелките. Т.е. да разбираме ли, че ще се правят изключения, ще имат право на избор учениците, как ще се случва всичко това? 

По-скоро това е една нормална организационна логистика, която се прави, за да се осъществи пълноценно самия учебен час и да има осигурени специалисти, защото за отделните градове със сигурност ще има известно затрудняване, особено София, Пловдив, с толкова много специалисти, за да обезпечат цялата училищна среда. Тази организация не е никак лесна и стиковането й със сигурност ще изисква допълнителни сериозни и промени, и уточнения.  

Да. Благодаря ви, г-н Стаматов. Да разбирам, че вие приветствате тази идея и сте за военното обучение в училище? 

В най-чисто практичната му, стойностна посока за справяне с кризи – да. 

Да. Благодаря ви. Успех ви желаем! 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: