Днес агнешкото е на трапезата. Как го сготвихте?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:42 / 24.04.2022
830
Днес агнешкото е на почит – хапва се във всички варианти, но класиката е пълнено или печено. Някои го заместват с ярешко месо, смятано за по-диетично, а може би по-евтино. 

Печено агнешко на фурна

Необходими продукти:

1 агнешка плешка или бутче

1 връзка пресен лук

5 стръка джоджен

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л.черен пипер

Начин на приготвяне:

Измивате добре агнешкото бутче или плешка, след което го поръсвате със сол, която втривате в месото с ръце. Поръсвате с червен и черен пипер, който също се втрива добре в агнешкото бутче. Оставяте месото за около 15 минути, за да поеме подправките. Междувременно нарязвате лука и джоджена на дребно. Поставяте агнешкото в голяма тава, според размера на бута, наливате 1 чаена чаша топла вода, в която добавяте нарязаните лук и джоджен. Поставяте тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, за да хване агнешкото лека коричка, след което вадите тавата, покривате я плътно с алуминиево фолио и печете около 3 часа на 180 градуса. Въпреки, че обикновено това е времето необходимо за изпичане на агнешкото, след около 2 часа прекарани във фурната може да погледнете, дали месото не е останало без вода, или пък дали не е вече готово. Преди сервиране може да махнете фолиото и да запечете за десетина минути, за да хване вашето агнешко печено апетитна коричка.

Пълнена агнешка плешка

Необходими продукти:

1 агнешка плешка

1 агнешки бял дроб

1 агнешки черен дроб

две трети ч.ч. ориз

1 връзка пресен лук

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка джоджен

1/2 ч.л. черен пипер

1 с.л. червен пипер

4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

За да можете да срежете плешката и да получите джоб, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правете го внимателно. Оформя се джобът, в който ще пълните плънката и го разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути. Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черният и белият дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и половин чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.

Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб" с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка която не можете да съберете в плешката, добавете малко вода и я сварете отделно (може и да я печете в тавата с плешката). Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът набъбва и ако не е добре зашита, може да излезе. Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте половин литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2,5-3 часа, като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.

Ярешко с лук

Необходими продукти:

1,5 кг ярешко (агнешко) месо

4 връзки пресен лук

1 връзка джоджен

1 връзка магданоз

1 с.л. червен пипер

1 ч.л. черен пипер

1 к.ч. олио

Начин на приготвяне:

Измивате лука и подправките и ги нарязвате на ситно. Ярешкото месо измивате добре, след което го намазвате с олио и го натривате с подправките и 1 чаена лъжица сол. В дълбока тава изсипвате нарязаните лук и подправки и посолявате с половин чаена лъжица сол. Върху канапето от лук и подправки поставяте овкусеното ярешко месо, добавяте 1,5 чаена чаша вода и покривате добре тавата с алуминиево фолио. Печете ярешкото в предварително загрята на 200 градуса фурна за около два часа и половина, след което махате фолиото, намаляте фурната на 180 градуса и печете още 30 минути, за да придобие ярешкото месо апетитна златиста коричка.

Дроб сарма

Необходими продукти:

1 кг агнешки дреболии - черен дроб, бял дроб, момици, черва

1 ч.ч. ориз

1 връзка пресен лук

1 агнешко було

1 връзка магданоз

1 връзка джоджен

1/2 ч.л. черен пипер

3 яйца

600 г кисело мляко

1/2 ч.ч. олио

Начин на приготвяне:

Първо трябва да сварите дреболиите. Ползвайте пълен агнешки комплект, за да бъде ястието по-богато. Измивате агнешките дреболии и ги слагате да заврат. Малко преди да заврат, след като се запени, изхвърлете водата и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути. Докато варите агнешките дреболии измийте и нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза. Измийте и ориза. В тенджера сгрейте олиото добавете нарязания лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете ориза и бъркайте докато оризът стане стъклен.

Сварените дреболии нарежете на ситно, добавете към ориза, добавете нарязаните на ситно джоджен и магданоз, като и черния пипер и 2 чаени лъжици сол и разбъркайте добре. След това добавете и две чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите и оставете на котлона, когато сместа поеме водата. Нарежете агнешкото було на парчета. Във всяко парче от булото сложете по 2-3 супени лъжици от поизстиналата смес и завийте на малки вързопчета. Наредете сармичките в тава, като подвитите крайчета са от долната страна, за да не се разтворят по време на печене. Слагате тавата във фурната и печете на 180 градуса докато порозовеят леко. Разбийте яйцата и киселото мляко и залейте с тази смес дроб сармата. Печете отново до порозовеняване на заливката.

Виж коментарите (0)

Още по темата (107):
30.04.2022 Решили сте да прекарате почивните дни в Гърция? Въоръжете се с търпение, ще падне чакане
30.04.2022 Светла събота е! Ето какво не се прави
27.04.2022 Светла сряда е! Днес се изпълняват два обичая
26.04.2022 Днес се спазват строги традиции
25.04.2022 Светли понеделник е!
25.04.2022 Засилен трафик в цялата страна, шофирайте внимателно
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).