Днес е Месни заговезни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:00 / 15.02.2015
1076
Днес, 8 седмици преди Великден, Православната църква отбелязва Месни заговезни. На празничната трапеза тази вечер трябва да има месни ястия. От понеделник до края на Великите пости месо не трябва да се яде. Разрешени са рибни и млечни продукти до другата неделя, Сирни заговезни, когато се иска прошка.

Празникът е плаващ. Тази година се пада на 15 февруари. Той е винаги в неделя, 8 седмици преди Великден. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия пост. Подготвяйки вярващите за изпитанието на строгия пост обаче, църквата позволява през следващата седмица да се консумират млечни продукти.

Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка/пиле, яде се и свинско). Следващата неделя е Сирница, когато е празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. Цялата седмица между Месни и Сирни заговезни преминава под знака на жизненост и любов, връзват се люлки, играят се хора и се палят огньове.

Многодневните пости са 4 пъти в годината. Смисълът на поста е да се овладеят желанията на плътта и да се укрепят духовните сили.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).