Днес е роден големият Владимир Вазов, победителят от Дойран

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:34 / 14.05.2020
777
Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 в гр.Сопот. Брат е на народния поет Иван Вазов и на генерал Георги Вазов. Когато през 1885 избухва Сръбско-българската война, едва 17-годишен, той се явява пред Наборната комисия, за да бъде изпратен на фронта, но не е приет заради възрастта си, а и другите му братя вече са войници. На следващата година Владимир Вазов постъпва във Военното училище и това е началото на блестяща воинска кариера в три войни - Балканска, Междусъюзническа и Първата световна.

Постиженията му предизвикват респект и възхищение и сред съюзниците, и сред враговете. Най-голямата му победа е историческа за хода на войната. Генерал Владимир Вазов остава в световната военна история като Героя от Дойран, Непобедимият генерал. Той командва 9-та Плевенска дивизия на фронт от 100 километра.

Неговата стратегия се изучава в почти всички военни академии по света.

След войната е принуден да се оттегли от служба, а България е на прага на Втора национална катастрофа. През 1920 Владимир Вазов преминава в запаса, избран е за Председател на Съюза на запасните офицери. От 1926 до 1932 е кмет на София и със същото родолюбие се грижи столицата да бъде модерен град.

През 1936 година, на честванията на Британския легион в Лондон, българският генерал от запаса Владимир Вазов е единственият поканен от Тройната коалиция. При появата му на парада фелдмаршал лорд Милн командва: "Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят при Дойран!"

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Радев с остра позиция за създаването на частна детска болница, п...
Успокоиха ни за цените на агнешкото, яйцата и козунаците за Велик...
Йотова с първи коментар за промените в хазарта: Набързо приетите ...
Станишев: Много войводи, малко четници
Половината безработни у нас са със средно образование
Шофьор остана без работа заради фалшиво положителни тестове за на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).