Днес се навършват 1105 години от битка край Ахелой

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:38 / 20.08.2022
637
1105 години се навършват днес от битка край поречието на река Ахелой. Тогава Цар Симеон I побеждава византийския главнокомандващ Лъв Фока. 

Честването на паметната годишнина в Ахелой ще започне в 19.00 часа, като от сградата на местното читалище "Светлина " ще тръгне празнично шествие, което ще продължи до паметника в градския парк. Там ще бъде прочетена заупокойна молитва за падналите в битката воини и ще бъдат поднесени венци и цветя пред монумента на Цар Симеон Велики, съобщават от Община Поморие.

Доц. д-р Константин Константинов - преподавател в Шуменски университет "Епископ Константин Преславски“ ще представи експозе на тема "Ахелойската битка според данните на археологията“.

В 19.45 часа програмата ще продължи на откритата сцена в парка с концерт на професионалния фолклорен ансамбъл "Странджа“ и заря.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...
Детето на Божанков е стреляло със законен револвер, оставен без н...
Борисов: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на правителство, не ми ...
Оперират простреляното от сина на Божанков дете
Прокуратурата разследва случая с простреляното дете
Явор Божанков потвърди за инцидента в Търновско: Децата помислили...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).