Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До 10 минути седмично ще гледат телевизия децата в яслите
Автор: Екип Burgas24.bg 12:31 / 20.04.2022Коментари (0)773
©
Децата над 2-годишна възраст в детските ясли ще могат да гледат електронни устройства с видеодисплеи и телевизия само с образователни цели, но не повече от веднъж седмично до 10 минути. В детската градина пък времето пред телевизор може да е най-много два пъти седмично по 10-15 минути за деца от 3-5 г. и максимум два пъти седмично по 15-20 минути за деца от 6-7 г. Това предвижда промяна в наредба 26 от 2008 г. на здравното министерство, предложена от министър проф. Асена Сербезова.

Промените в наредбата са дълго чакани от родители и неправителствени организации, особено заради съществуващата разпоредба, че задължително в яслена група трябва да работи медицинска сестра на смяна, заедно с детегледачка (има и изискване за педагог, но един на 60 деца). 

По данни на Антонина Кенова от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система 61% от медицинските сестри в детските градини са над 60 г. По думите й това се дължи на първо място на остарялата наредба (няма логика за здрави деца да се грижи медсестра), която според нея следва да се разшири и с други специалисти - педагози, логопеди, психолози, хора, учили за ранно детско развитие.

Проектът на МЗ действително разширява кръга "заради големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите медицинска сестра и акушерка", но само до лекарски асистенти и фелдшери. Това, според мнозина, няма да реши проблемите. Възрастта до 3 години не е медицинско състояние, че да изисква медицински специалист постоянно, смята Кенова. "По Вашата клета, клета логика, всяка майка с неприето дете трябва да завърши медицинска специалност?!", коментира тя във "Фейсбук". Кенова напомня, че специалността "фелдшер" е закрита в България. Наследяващата я специалност е "лекарски асистент". "Да допуснем, че все пак имаме в излишък от тези две специалности и някой иска да рааботи в ясла, то фелдшерът ще е и той в пенсионна възраст", казва тя.

"Неободимо е да се допусне и педагози да работят в яслените групи. Остаряло е схващането, че яслената грижа е медицинска грижа", коментира и зам.-кметът Мирослав Боршош.

"Нормативната промяна няма да реши проблема с недостига на персонал в детските ясли, тъй като в страната има 2000 медицински фелдшери на възраст над 58 г. и само около 40 новодипломирани лекарски асистенти", коментира пред БНР Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Около 8000 медицински сестри и акушерки работят в яслите, в училищното и детското здравеопазване като цяло. "И за тези около 8 хиляди души не се намериха възможности заплатите да бъдат достойно увеличени през годините, така че медицински сестри и акушерки да бъдат мотивирани да работят в тази прекрасна сфера на българското здравеопазване", коментира тя, допълвайки, че лекарските асистенти и фелдшерите биха били по-полезни в системата на спешната медицинска помощ, предава "Сега".

Сред другите промени в наредбата е изискването за директор на детска ясла - такъв може да бъде лице с професионална квалификация лекар, медицинска сестра, акушерка, лекарски асистент или фелдшер и с професионален опит не по-малко от 1 г. Това също не се нрави на доста родители, според които директорите следва да имат и педагогически опит.

Ясли

В проекта се допълнени редица други тестове. За децата над 2-годишна възраст в детската ясла е казано, че трябва да прекарват на открито минимум 2 часа на ден, освен при лоши метеорологични условия (дъжд, силен снеговалеж, силен вятър, лош вуздух и др.).

Пясъчниците в детските ясли трябва да отговарят на изискванията в наредбата за безопасността на площадките за игра и да се използват задължително под надзор. Пясъчниците на откритите площадки се откриват един час преди началото на използването им от децата и задължително се покриват след приключване на заниманията. Те следва ежедневно да се почистват преди началото на използването им от децата, а пясъкът в тях периодично да се допълва и подменя, за да не се допусне замърсяването му.

Детски градини

Промените засягат и наредба 3 от 2007 г. за здравните изисквания към детските градини - децата в тях също трябва да прекарват навън по 2 часа на ден, но времето им пред е-устройства е увеличено. За деца от 3-5 г. то е не повече от два пъти седмично за 10-15 мин., а за деца от 6-7 г. - не повече от два пъти седмично до 15-20 мин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: