До 1000 литра ракия годишно ще се вари без акциз и уведомление

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
15:55 / 13.01.2017
2142
Законопроектът, с който се връща старият режим за варене на ракия, ще бъде внесен за гласуване на второ четене в пленарната зала на парламента идната сряда. Промените ще станат факт от момента на обнародването им в Държавен вестник, коментира Диана Йорданова, народен представител от ПП ГЕРБ и зам.-председател на бюджетната комисия в НС.

На свое заседание парламентарната комисия по бюджет и финанси обсъди внесеното от ГЕРБ предложение за промени в Закона за акцизите. Според него лимитът от 500 отново става 1000 литра и в този обем вече ще може да се вари ракия без акциз през цялата година.

"Друга изключително важна промяна е отпадането на уведомителния режим през периода януари-юни. Към момента, за да си вари ракия по това време на годината, човек трябва да е пуснал уведомление в Агенция "Митници". 

С днешното решение този уведомителен режим отпада, което означава, че всеки може да вари ракия, когато реши", обясни Йорданова. По думите й третата съществена част от гласуваните промени е създаването на регистър по силата на наредба, която ще се изготви от Министерството на икономиката. 

"Целта е в регистъра да бъдат вписани всички производители, вносители, търговци на уреди и съоръжения, оборудване за т.нар. "казани за варене на ракия". Това се прави, за да има контрол от една страна, а от друга - за безопасност на българските граждани. В случай, че се установи несъответствие с уредите за производство на ракия или не е доказан източникът, от който те са закупени, ще може органите в лицето на Агенция "Митници" и Министерството на икономиката да вземат съответните мерки", допълни Диана Йорданова.

Тя отчете, че промените са предприети в отговор на заявеното желание на граждани, сред които и представители на Сдружение "Българска ракия", където са обединени по-големите собственици на казани за ракия в страната. "Оказа се, че темата за варенето на това традиционно българско питие е една от основните, които се поставят от граждани. Затова на базата на смесени предложения както от нас, така и от колеги от Патриотичния фронт и от Реформаторския блок направихме съответните промени. В крайна сметка беше прието нашето предложение и постигнахме съгласие общата вместимост на съдовете за варене на ракия да бъде увеличена от 500 на 1000 литра", отчете Диана Йорданова.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Министър Евтим Милошев приключи тридневната си обиколка по Черном...
Хакери измамиха жена на програмист, той им обяви война
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).