До 2020 година 95% от децата у нас трябва да ходят на детска градина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
17:24 / 15.06.2016
694
Социалното министерство си е поставило задача до 2020 година 95% от децата в страната да ходят на детска градина. В момента този процент е 81. Данните бяха дискутирани в рамките на форум, посветен на ранното детско развитие, съобщи БНР.

Инвестицията в ранно детско развитие означава трайни ползи за България, изразяващи се в повишаване на готовността за училище, намаляване на дела на отпадащите от училище ученици и подобряване на производителността в зряла възраст. По данни на националната статистика, едва 16 процента от децата на възраст до 3 години са били записани в детски ясли през миналата година. Беше отчетено още, че въпреки реформата от 2010 година, когато предучилищната стана задължителна за петгодишните, едва 38 на сто от ромските деца посещават детска градина. Често оправдание на родителите им е, че нямат средства за таксите. Затова и една от мерките е да се обмисли премахването на таксите за детски градини и за групите в неравностойно положение.

В момента страната ни изразходва под 1 процент от БВП за предучилищно обучение, което е твърде малко, отчетоха още експертите по време на форума.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отлага
Времето отново се обръща, гръмотевичните бури над Бургас вече са ...
Изнудват бивш министър с порно
Нова мода завладя пазара на имотите
Уникални кадри от природен феномен, наблюдаван и в България
42-годишен варненец се бори да остане опора на семейството си и н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).