Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До 30 април онлайн продавачите трябва да декларират доходите си в НАП
Автор: Екип Burgas24.bg 11:25 / 04.03.2021Коментари (1)911
©
От тази година данъчните започват да проверяват и продавачите в сайтовете с обяви, съобщава "Нова".

Те имат срок до 30 април да декларират доходите от всички вещи, които предлагат през платформите в интернет. Ще сложи ли това край на онлайн измамите? И как данъчните ще следят търговците в мрежата? 

 

Според данните на НАП всеки 4 от 10 лева в е-търговията остават невидими за данъчните. Сред продаваните в интернет стоки, чиито обороти Най-често се крият обороти на стоки като спортни стоки, дрехи, обувки, техника, лекарства, козметика и части за автомобили.

 

Търговците в мрежата от тази година ще трябва да се декларират и доходите от електронна търговия. Данък в размер на 15% ще трябва да плащат и тези, които продават в платформите за безплатни обяви.

 

Старият ти телефон вече не ти харесва, имаш два еднакви парфюма или искаш да почистиш гардероба от дрехите, които вече не ти стават. Близо 3 млн. потребители използват в момента платформите за безплатни обяви, за да продават излишните си вещи. 

 

През последните години Петър превръща всичко ненужно във възможност за нов доход. 

 

"Реших, че мога да докарвам допълнителни пари от продажба на авточасти, телефони и всякаква техника - главно втора ръка. С времето започнах от различни приятели да взимам техни стоки - продавам ги и по този начин припечелвам и аз", разказва той.

 

През последните месеци обаче на данъчните им прави впечатление, че има продавачи, които публикуват не единични, а десетки обяви. А доходите от тях са за стотици хиляди левове. Без да се облагат.

 

"Има физически лица, които правят продажби от порядъка на половин или над един млн. лева годишно, които не са регистрирани като бизнеси. Очевидно е, че когато продадете 200 мобилни телефона през интернет в рамките на календарната година, много трудно може да се аргументира, че това представлява лично потребление и използване на лични вещи", обясни - Росен Бъчваров от НАП.

 

Нетрадиционните обороти през обяви за лични вещи данъчните засичат чрез наложените платежи, които минават при доставките на колети. Инспекторите сравняват получените пари чрез куриери и данъчните декларации на фирми и граждани.

 

По този начин годишно хазната олеква с 300 млн. лв. от укрити данъци от електронна търговия, показват сметките на данъчните. Вече ще облагат с данък от 15 % доходите на всички търговци в сайтовете за обяви и социалните мрежи. Целта е мярката да сложи край на нелоялната конкуренция при интернет търговията, смятат от бранша.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Пиши за цена на лично" май ще има проблеми хаха
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: