Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
До 6-8 години чакаме реален добив на нефт в Черно море
Автор: Екип Burgas24.bg 13:16 / 31.10.2016Коментари (1)1297
© Черно море
Поне 6-8 години са нужни, за да стигнем до реален добив на нефт в Черно море, след като учените откриха залежи в находище "Хан Аспарух". Това каза доц. д-р Райна Христова от Института по океанология във Варна, която гостува в студиото на телевизия "Черно море" по повод на Международния ден на нашето море. 

"Учените геолози знаеха , че в шелфа на Черно море има въглеводороди. Дълго време се считаше, че шелфът е ням, т.е. студен, неразвит. Новината, че имаме залежи зарадва всички. Надяваме се някой ден да стигнем до добив. Това са само 1-те резултати от сеизмичните проучвания. Предстои и 2-ри сондаж. Експлоатацията на находище на континенталния склон ще бъде предизвикателство, защото трябва да се преодолее и сероводородната зона. Трябва да се направят специфични технологии за добив. Минимум 6-8 години са нужни, за да се стигне до промишлен добив. Трябва да се сложат контурите на находището в шелфа, да се намерят компании, които ще се занимават с добива, да се обучат и кадри, вещи в океанското инженерството. 

Не е имало досега такъв добив. Черно море е богато на алтернативни гео-ресурси. От екологична гледна точка е предизвикателство. Всеки добив влияе и на екосистемата на Черно море. Трябва да помислим за това - допълни още доц. д-р Райна Христова.

Има тенденция към подобряване на състоянието на нашето море. Това е видно от политиката на Министерството на околната среда и водите, която е насочена към инвестиции в построяването на пречиствателни станции. Те се справят с химически замърсители - пластмасови отпадъци, които се поглъщат от живите организми. Отпадъците са на фокуса на проекти, които се работят от нашите учени в европейски програми и Морската стратегия за управление на отпадъците от 2008 г. Набелязани са мерки - риболовен улов и др. Работи се по проекти "Чисти реки - чисто море". Целта е да се улавят промишлени отпадъци от реките. Целим да включим и ново отношение на населението към замърсяването на Черно море. Има какво да се работи в тази посока. Човекът не е само консуматор на морски дарове, а трябва и да пази.

Основните замърсители на морската вода са промишлените. Нефтените разливи са екстремни събития, които могат да се случат. Нашите учени участваха в проект с Морско училище за разработване на интегрирана информационна система за устойчиво развитие на бреговата зона. В случай на замърсяване има стъпки за отстраняването на нефтения разлив.

Рибарите по Северното Черноморие се радват на добър улов тази година. Но има намаляване на рибните ресурси. Глобалното затопляне влияе на Черноморието. Екосистемата му е повлияна. Има ново поведение на инвазивни видове. Рапани, както и други. Те изменят взаимоотношенията между различните видове. Черноморската екосистема е жива и претърпява промени. Най-застрашените видове са тези, които присъстват на трапезата ни. За щастие тази година наблюдаваме завръщането им. Медузи-хищници, мешести променят взаимоотношенията и количеството на полезните за нас видове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.10.2016 г.
0
 
 
дано да успеят и горивата в Варна да падна на 1лв бензин,дизел и поне малко да настигнем Дубай
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България и Войната в Украйна
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Криза с язовир „Ясна поляна”
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: