Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доброслав Димитров: Изкуственият интелект е множител на естествения, който прави другите излишни
Автор: ИА Фокус 19:59 / 21.04.2023Коментари (0)713
©
След като 15 000 от топ технологичните хора в света и  видни бизнесмени, вкл. Илон Мъск и Стив Возняк се обявиха за мораториум върху разработването и стартирането на AI, а много държави в Европа забраниха временно Chat GPT, изправена ли е и България пред кардинален избор. На този и още подобни въпроси отговори в предаването "България, Европа и светът" на Радио "Фокус" Доброслав Димитров, председател на "Българска асоциация на софтуерните компании" (БАСКОМ), председател на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" (БРАИТ), изпълнителен директор на Imperia Online.      

"Критичността на момента идва от скоростта, с която се случват промените. Много често чувам аргументи, че и в миналото е имало много други пъти, когато човечеството е минавало през големи промени, което е абсолютно вярно, но никога в историята ни на човечеството, не е имало промяна с такава скорост, което прави предизвикателството много по-тежко. Аз бих казал, че вече сме минали върха на момента и вече се търкаляме по нанадолнището надолу. Единственото нещо, което ще произведе този апел на тези 15 000 души, не е мораториум, тъй като такъв няма как да бъде наложен. Но се надявам и мисля, че когато хора от такъв ранг правят такъв апел – че буквално нещата се развиват толкова бързо, че е критично какво ще се случва в следващите шест месеца, а не след шест години, ще бъдат чути и хората ще обърнат внимание на това което се случи. Мисля, че това е така да се каже основната причина да го направят, тъй като те самите са в центъра на тези технологии и те знаят какво предстои преди нас. Ние все пак сме потребителите и виждаме какво е достъпно в момента, но те са абсолютно наясно, че ако това в момента е достъпно, наясно са какво в момента се разработва допълнително. И това мисля, че е техният апел и той е апел, който е към техните колеги, към компаниите, но и към правителствата", поясни Доброслав Димитров.

Според него, не може да се говори за забраняване. "Това е все едно да забраним гората да се разлиства. Тя ще се разлисти с нас и без нас. Въпросът е какво правим с тази ситуация, която се случва, и да сме абсолютно наясно, че се случва. Това е основното послание на тези хора. Ситуацията вече е изпусната от централизиран  контрол, така да го кажа. Изкуственият интелект не е едно нещо, не е една технология, нито е една компания. Това е цяло поле на науката, която вече е излязла от лабораториите и в ръцете на масовия потребител, така да го кажа, по целия свят", каза още Димитров.

Според него, дори ако САЩ забранят това нещо, Китай няма нито една причина да се съобрази с тази забрана, както и Европа, макар да е по-назад.

Ние не можем едностранно да излезем от съревнованието, защото ако ние излезем, а други го продължат, ще ни направят много силно излишни, смята Доброслав Димитров. По мнението му, ако има някакво ограничение на изкуствения интелект, то трябва да се прояви едно изключително ниво на лидерство. Такова лидерство, каквото светът е виждал малко след появата на ядрените оръжия през 40-те години, когато на всички им е станало ясно, че това оръжие не може да бъде в ръцете на всеки срещнат, и съответно великите сили тогава се разбират да има някакво ограничение и да няма разпространение на ядреното оръжие.   

"Ако спим, бъдещето няма да е много розово, защото зимата ще дойде и ще ни изненада много лошо. По света има осем милиарда души, всеки един от тези хора има достъп до тези инструменти. Ако ние се крием и обясняваме, че те на работят, въпрос на време е някъде другаде някой да разбере как те работят и да са му полезни, тъй като е много важно да се подчертае: изкуственият интелект не е заместител на естествения интелект, той е множител на естествения интелект. Само че хората с естествен интелект, които ползват този множител, ще направят тези, които не го ползват този множител излишни", добави Доброслав Димитров.

Ива ДОЙЧИНОВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: