Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохематология на ИСУЛ
Автор: ИА Фокус 23:11 / 10.05.2024Коментари (0)1167
© БНТ
Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохематология на ИСУЛ. Заради пандемията от COVID-19 той е затворен. Така семействата, които нямат близки и роднини в София, са принудени да плащат хотел или квартира докато, децата им са на лечение в клиниката.

Повече от 6 месеца 3-годишният син на Катя Тошева се бори с онкохематологично заболяване. Често му се налага да остава в специализираната клиника в ИСУЛ.

"В отделението живеем - да, защото иначе квартирите, нали ви казвам, тук са непосилни, понякога и квартира сме си наемали. Притесняваме някакви родини", казва Катя Тошева пред БНТ. 

Около 20 от леглата в детската онкохематология на ИСУЛ са заети постоянно. Почти всички пациенти остават там с майките си и делят едно легло.

"Някой път се получават две майки с две деца. Ако децата са по-големи, е доста неудобно от битова гледна точка и не много добре за поддържането на високата хигиена, която е важна за нашите пациенти", заяви доц. Боряна Аврамова - началник на Клиниката по детска хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Съвсем скоро ситуацията ще се промени, защото пансионът в двора на ИСУЛ, който е затворен преди 4 години заради пандемията от COVID-19 ще заработи отново.

"Тук има общо 18 легла в 6 стаи. Могат едновременно да остават 6 семейства или да се правят комбинации. Ще може родителите на по-големите деца през това време да са тук и същевременно с децата си", каза още доц. Боряна Аврамова.

Отварянето на пансиона за родители ще се отрази благоприятно на лечението на децата.

"Ако съм тук, мога да го изкарам навън - тук има места, където да играе", казва Катя Тошева.

"Всъщност това е част от възстановителния и оздравителния процес", добавя Ивайла Георгиева - психолог в Клиниката по детска хематология и онкология, УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Престоят на родителите ще е безплатен. От ИСУЛ се надяват, че ще се намерят и дарители, които да подкрепят пансиона.

"Само болницата не може да се справи с такива големи разходи. Имаме нужда както за материалната база, за поддръжката, така и за възнагражденията на персонала. Някаква специална помощ - нямаме. Но се надяваме държавата да се включи активно както за ремонта на клиниката, така и за допълнително подпомагане на съществуването на този дом", допълни доц. Боряна Аврамова.

Пансионът е реновиран с дарителски средства и доброволен труд. От около месец Мартин помага за сглобяването на мебелите.

"Когато детската площадка беше в окаяно състояние и я направих цялата, седнах на една пейка и гледах как децата играят, как се радват, как майките са по-спокойни преди тежките процедури и това ми дава щастие", Мартин Стратиев.

Всеки, който има желание да подпомогне функционирането на пансиона към Клиниката по детска клинична хематология и онкология, може да го направи на следната банкова сметка: BG41UBBS88881000322926, BIC КОД: UBBSBGSF. Като основание за плащане следва да посочи: Дом-пансионат към КДКХО.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Почина актьорът Матю Пери
Влизането на България в Шенген
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: