Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Георги Лозанов за кандидатите за кмет: Никой не е на точното място, което може да направи кампанията по-интересна
Автор: ИА Фокус 17:15 / 26.09.2023Коментари (0)631
©
Партиите на тези избори показват изненадващи лица. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" доц. Георги Лозанов,  преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация от Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и бивш председател на СЕМ. "Изненадващи, защото са така подбрани този път, сякаш да бъдат извън традиционните очаквания към фигурите, които се предлагат на този политически пазар на местните избори", каза Лозанов.

Той даде пример с кандидата на ПП и ДБ, който е "изпитание, в някакъв смисъл за част от аудиторията заради ДС утежненията на биографията и на миналото му". От другата страна пък ГЕРБ-СДС с Антон Хекимян също направили не традиционен избор, защото те имат твърде много кадри, които са свързани с управлението на София.

"Дълго време София беше под управлението на ГЕРБ и очакването беше, че ще бъде някаква такава фигура, която се е доказала на този терен, а вкараха човек от съвсем друг репертоар професионален, какъвто е Антон Хекимян, със своята новинарска биография. Даже БСП с Ваня Григорова също използва една синдикалистка, за да я премести в политиката, което също в някакъв смисъл са разминаващи се роли, за да й възложи кандидатурата за кмет на София. Въобще като че ли картината е леко изместена – никой не е на точното място, на което се очаква да бъде, което пък може да направи по-интересна предизборната компания", посочи доц. Георги Лозанов.

Той не знае какво се цели с това, но има някаква хипотеза какво предизвиква то.

"Има едно предварително объркване. Това объркване дойде заради харизването на основната драматологична ос на българската политика, години наред налагана, която беше фактически между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те бяха основните опоненти. Откакто те са събраха, за да подкрепят общо правителство, някак си този конфликт, около който се състоеше въобще политическия сблъсък, изведнъж затихна. И почнаха да се търсят някакви фигури, които хем да проявяват взаимни претенции и възможности за критическо отношение помежду им, хем в някакъв смисъл отстъпват от него. И така се получи тази, като че ли несигурност, кого точно трябва да издигнеш да те представлява в такава ситуация", посочи Лозанов.

Втората, особено драматична ос, според него ,напоследък е между евроатлантическото от една страна, скептиците от другата страна, които повече или по-малко се доближават до Кремъл като защита на интересите във войната. 

Според Лозанов, София общо взето е евроатлантически настроен град.

"Тези сили, които като Възраждане, в някакъв смисъл като президента, като БСП, които застават на една позиция по отношение на агресията в Украйна, въобще на войната, а оттам и на режима на Путин, те в София точно и то така да се каже в политическото ядро на София е много трудно да намерят подкрепа. Така че и тази ос не работи".

И затова, според Георги Лозанов, не е ясно точно какъв ще бъде конфликтът, около който ще се генерира вот на тези избори. А не трябва да забравяме, че политиката се води от партиите, а партиите изразяват част от интересите на обществото. И затова непременно политическата драматургия изисква сблъсък на интереси, а оттам и конфликт. Но конфликт няма и всичко сега прилича на пиеса без конфликт, и това почва да прилича от драматургия на проза.

"Мисля, че това ще е първата такава кампания. Освен това, да не говорим, че се получи нещо доста интересно според мен – на тези избори ще се тества за пръв път сглобката. Защото тази сглобка беше решение на политическите елити вътре в парламента, но все още не е имало избори, на които да се е чуло мнението на електората какво мисли за тази сглобка, колко реално я подкрепя и т.н. И тук може да има отдръпване на базата на наказателен вот, заради това поведение и от двете страни на тази некоалиция", посочи Георги Лозанов.



Още по темата: общо новини по темата: 494
05.04.2024 »
27.02.2024 »
16.01.2024 »
08.01.2024 »
03.01.2024 »
19.12.2023 »
предишна страница [ 1/83 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: