Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Инджов: Сбъдват се думите на Асен Василев
Автор: Йоланда Пелова 13:22 / 27.05.2023Коментари (0)959
© Фокус
Експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 23.05.2023 г.)

Доц. Инджов, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ обявиха общо правителство с премиер на ротационен принцип, но Кирил Петков обясни, че с ГЕРБ си нямат доверие, и че правителство на ротация не означава коалиция с ГЕРБ. Този формат не бил коалиционен. Ротационният модел не е познат у нас, знаете, и предизвиква много коментари недомлъвки. Г-н Инджов, спрямо това, което се търси, този въпросен модел ли беше най-релевантното решение? 

Не, най-нормалното решение в тази политическа ситуация беше ГЕРБ да си направи правителство с първия мандат, подкрепен от ДПС, "Има такъв народ“ и да търси подкрепа да мине правителството, въпреки липсващите пет депутати. Очевидно обаче е имало външнополитически натиск за сформиране на правителство, в което да си сътрудничат "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ и ГЕРБ-СДС, и паралелните разговори водени от ГЕРБ като носители на първия мандат според мен отказаха Слави Трифонов и неговата формация "Има такъв народ“. БСП се дръпна най-вече под влияние или на някакви калкулации да не попадне под ударите на прокуратурата някои нейни лидери, или да няма имиджови щети от войната между прокуратурата и ГЕРБ, между Гешев и Борисов. Както и да е. Този вариант пропадна. Сегашната ситуация, сегашната конструкция ротационно правителство е като едно голямо нищо лично според мен, защото тези партии, след като ще си сменят министър-председателите и всичко това стъпва на обща законодателна програма, на като че ли обща управленска програма и на подкрепа в парламента от двете парламентарни групи на правителството, би било редно да признаят пред гражданите, че са създали коалиционно правителство. 

Но ето, че не го признават.  



Те не го признават, то де юре не е коалиционно, но де факто е коалиционно. То ще работи, ще взема решения по механизмите на коалицията. А мнозинството в парламента, което ще се сформира, то има амбицията освен всички подредени основни задачи от вътрешно и външнополитическия дневен ред, има амбицията и да сменя членовете на регулаторите, първоначално тия, които са с изтекъл мандат. Ами след като двете политически сили ще решават кой да е член на съответния регулатор, че това не е ли коалиция? Какво е? Всичко говори, че става въпрос за една коалиция, която ще се нарича за благоприличие по различен начин, и тя ще предизвика силно недоволство сред по-широката периферия най-вече на "Продължаваме промяната“, която гласува за новата коалиция, най-вече виждайки в нея инструмент за трайно отстраняване на ГЕРБ от властта. И в крайна сметка само един месец, преди месец и половина Асен Василев казва, че коалиция между "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ и ГЕРБ ще работи в полза на "Възраждане“ – на практика сбъдват се неговите думи, макар че лидерите на формацията не признават думата "коалиция“.  

Точно с това беше свързан и следващият ми въпрос: до какво очаквате да доведе това поредно преобръщане в отношенията между първите и вторите в политическата система?  

Значи, напълно е възможно правителството да постигне  определени успехи във вътрешнополитически и външнополитически план. Сега ще се приеме бюджета… 

Надяваме се, да, той изтича на 10 юни.  

А трябва да вземат някакво решение депутатите в парламента, не само тези две политически сили, но и другите. След това има единодействие след най-големите по отношение на Шенген, Еврозоната, най-вече механизмът за контрол над главния прокурор, тия неща ще се свършат. Обаче, големият проблем на България. Дори сигурно ще стартира някаква конституционна реформа, защото и ДПС дадоха сигнали, че са готови да подкрепят. Но аз не вярвам да има истинска конституционна реформа и промени. 

Защо?  



Защото липсва енергия, липсва политическа енергия за такава радикална промяна, а и знаем, че да се променят законите в България съвсем не значи, че те ще сработят. А когато се срещнат на едно място партията с корупционен имидж и тези, които се позиционираха публичното пространство като борци срещу корупцията, това оправя много негативни сигнали към голяма част от техните електорати и към обществото. Т.е. доверието в политиката, образът на кредибилност на политиците е силно нарушен, и не само по отношение на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, но и на ГЕРБ – виждам, че и там има доста критики от техни почитатели.  

В социалните мрежи вие бяхте написали: "Това уби протеста“.  

Това уби протеста, да. Защото фактически протестът беше насочен срещу Борисов и Гешев, срещу корупционния модел олицетворяващ управлението на Борисов. И на практика сега те се прегръщат с партията на Борисов. Борисов договаря формулата, по която ще се съществува кабинетът заедно с Кирил Петков и Асен Василев – е как хората да вярват, че протеста може да постигне нещо? Уверенията, че да, трябва да привлечеш врага близо до себе си, дори по-близо от приятелите, за да може да го контролираш, са така словесни формули за изход от създалото се неблагоприятно положение според мен.  

Доц. Инджов, вие сте експерт по политически комуникации. Всеки полет, знаем, започва от момента на стартиране на двигателя и завършва когато двигателят бъде изключен, на земята. Започнаха ли този процес политиците, запалиха ли двигателя все пак, осъществиха ли един дълго чакан диалог за разрешаване на политическата криза по някакъв начин? 

Започна диалог, който първоначално получи положителна оценка, обща законодателна програма между формации, които бяха враждебно настроени една спрямо друга. Диалог има и в момента. Обаче въпросът е: какво е съотношението между диалога и политическите ценности, къде остават политическите ценности в този диалог? Според мен те са оставени някъде в страни, защото когато една партия прокламира, че иска промяна към по-добро в България, промяната минава през справедливост. Справедливостта не се осъществява само чрез смяна на шефа на една институция и реформи в законите, справедливостта включва и отношение към хора, които са създавали проблеми, които са извършвали нарушения, престъпление и т.н. Не виждам как оттук насетне може да си търси справедливост при положение, че се прегръщаш с най-големия си враг. А някой ще ми опонира: е да, ама те ГЕРБ няма да бъдат в правителството, защото ще имат само един вицепремиер. Това най-вероятно ще бъде така и този вицепремиер има шанс обаче да стане премиер. Но цялото правителство ще зависи от подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ. Така че диалог има, търсят се формули, но на този етап няма работещи решения. И оттук насетне ще се наблюдаваме сблъсък на интерпретации за това какво се е случило с договорката за това ротационно правителство, какво се е случило на практика? Двете парти, двете коалиции ще трябва да оправдават пред своите електорати своите постъпки и същевременно да отблъскват атаките срещу тях от някой от най-върлите им почитатели до вчера. 

Това е така, да. Да погледнем нещата малко по-подробно с вас: ако приемем че изтича вече тези девет месеца… 

Ааа, 9 месеца е много дълго. Рисковано е, но да го направим.  

Изтичат тези 9 месеца, подават оставка първите. И? 

Би следвало, както казват конституционалистите, да се задейства конституционната процедура и отново да се завърти процедурата с връчване на мандатите. Значи би следвало ГЕРБ да получи отново мандат за съставяне на правителство и ако няма промяна в договорките, тогава Мария Габриел да бъде избрана за премиер. Но това значи, че ако всичко върви безпроблемно, безконфликтно и няма сериозни сътресения в… аз вече открито ще й казвам голямата коалиция. Имаме си в България голяма коалиция… 

И тя е ГЕРБ-СДС, "Продължавам промяната“…. 

"Продължаваме промяната“, "Демократична България“. Голяма коалиция има в Германия по принцип, това е… и в други страни, но там се създават при съвсем други условия и на съвсем друга база. Но в България, понеже двете партии, имаме голяма коалиция. Значи ако няма някакви драматични разломи, може да се разиграе този сценарий, да се реализира. Обаче представете си, че прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Тогава какво правим, да? 

Тогава какво прави "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ – гласува принципно за даване на имунитета, въздържа се или подкрепя, което не мога да си го представя, т.е. защитава Борисов. Ще възникне напрежение, ще възникне напрежение, което ще се отрази на отношенията в тази голяма коалиция, и е много трудно да се рискова дали ще има безоблачни отношения в рамките на тези девет месеца, че да се стигне до този сценарий, за който говорихме. Напълно е нормално след тези девет месеца ГЕРБ да кажат "Ами ние бяхме излъгани и сега искаме да отидем на избори, защото вече – там, каквото трябва – приехме механизма за контрол на главния прокурор, задвижени са законите с Плана за възстановяване и развитие, имаме успехи и във външнополитически план. Нека сега да си премерим силите на избори“. Така че няма никаква гаранция, че след 9 месеца в тази нестабилна политическа ситуация в България тези не много големи партии, които са в парламента, защото и ГЕРБ и "Продължаваме промяната“ не са големи партии, а средноголеми партии, липса на партия-хегемон и на парламентарна стабилност, ще се сбъднат тези договорки. 

И както днес каза един евродепутат, може би може да станем свидетели наесен на това да видим "София е ваша, а Варна е наша“. 

На този етап не знаем как новото споразумение ще се отрази на местните избори. Ако "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ бяха останали в опозиция, със сигурност щяха да вземат най-важните големи градове. Сега, когато са на практика в коалиция с ГЕРБ, доста по-трудно ще мотивират своите електорати да гласуват срещу градоначалниците на ГЕРБ, макар че вече има някаква инерция, много от кметовете на ГЕРБ са изхабени, с много мандати и дори да не са въвлечени в корупционни сделки, им е дошло времето да бъдат сменени по силата на естествената смяна. И нищо чудно София да бъде взета от "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, Пловдив – може би. За Варна не съм сигурен, но най-вероятно няма да има някаква съществена промяна, след като се съюзиха с ГЕРБ. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ Кирил Петков днес, знаете, избра публикация в профила си във "Фейсбук“, за да се извини на избирателите на коалицията за това, че не е спазено обещанието в техен евентуален кабинет с втория мандат да не бъдат включвани кадри на ГЕРБ. Петков споменава, разбира се, че Мария Габриел, която според договореното в последните дни с ГЕРБ ще бъде първоначално вицепремиер и министър на външните работи, а след като изтекат първите девет месеца, и министър-председател. Бойко Борисов също сега направи коментар за споразумението с "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“: "Това не е коалиция“. Преди това Кирил Петков също беше казал това. "Ако беше коалиция, – казва г-н Борисов – аз и Петков щяхме да бъдем премиери или министри“. Какво мислите, г-н Инджов, как коментирате думите на лидера на ГЕРБ? 

Никак не е задължително лидерите на партиите да бъдат премиери. Биха могли да бъдат министри при тази по-особена коалиция – аз пак ще употребявам този термин.  

Да. 

Практиката, политическата практика в Европа познава случаи, когато лидерът на партията не е премиер. По-често, когато се правят такъв тип компромиси, той е някакъв ключов министър, но никъде не е записано в учебниците по политология, че при такива ситуации партийните лидери трябва да са в изпълнителната власт. Достатъчно е, че ключови фигури… Интересно защо г-н Борисов не дава за пример Асен Василев. Той е със същия ранг като Кирил Петков – съпредседател на "Продължаваме промяната“. Очаква се той да стане вицепремиер и финансов министър, или най-малкото финансов министър. Мария Габриел е ключов политик, не експерт, политик, макар че еврокомисарите хората ги възприемат повече откъм експертния профил. Тя е ключов политик в областта на външната политика от ГЕРБ. Така че ето ви една конфигурация, в която има ключови политици от двете партии, след това има подкрепа от двете формации, най-големите в парламента. Имат общо споразумение, някакво, което няма се нарича "коалиционен договор“, но както казват хората на жаргон, не врата, ами шия. Значи няма да е коалиция, но на практика ще действа по механизмите на коалицията, ще договарят общи решения – е какво е тогава това? Коалиция, разбира се. Ако искат, да му казват "съюз“, "споразумение“, но то е едно и също, просто това е игра на думи. Аз ги разбирам и Бойко Борисов, и Кирил Петков – вие прочетохте извинението на Кирил Петков, защото те са подложени в момента на изключително големи атаки от страна на… 

Електоратите си. 

Не само на електоратите, но и от страна на експерти, които формират публичното мнение, които до голяма степен са ги толерирали преди това. Такива критики има както към "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, така и към ГЕРБ. 

Затова и Борисов казва, съветва всъщност колегите си да не гледат телевизии към момента и сайтове, докато не направят правителство, защото казва: "Тези, които биха казали нещо срещу такъв кабинет, работят за сриване на цялата политическа система“. 

Е, не. Политическата система си я сриват най-вече политиците. Борисов управлява три мандата, видяхме какво последва след тези три мандата. Очевидно, направиха си някакви опити за промяна, стигнаха до някъде, не бяха достатъчно устойчиви и амбициозни. Политиците, ако обичат, да не критикуват експертите, защото не могат без тях. 

Добре, доц. Инджов, вие предположихте, че това е една голяма коалиция. Така осъществената и дълго време дирижирана евроатлантическа коалиция е налице със своите евроатлантически ценности, нали така? 



Ами да, положи се доста… много усилия бяха положени още от рамките да миналия парламент. 

Да. 

Беше осъществен политически инженеринг, с външен натиск най-вероятно и с вътрешнополитически натиск от страна на експерти. Медиите допринесоха изключително много за осъществяването на тази коалиция, като повечето от тях внушаваха, че трябва да има такава. Сега няма да разкривам механизмите, защото няма време, но е достатъчно човек да изгледа предаванията на някой от най-големите телевизии и как се задаваха въпросите по тази тема. Да, тя беше брандирана като "евроатлантическа“ и да, защото има съвпадение между ГЕРБ и "Продължаваме промяната“ по отношение на Украйна, макар че там "Продължаваме промяната“, казва, че ГЕРБ доста изостават, не са на предната линия на подкрепата, по отношение на "Шенген“, по отношение на еврозоната и тъй нататък. От друга страна, непоследователната политика на служебните правителства и лично на президента Радев по отношение на солидарността с Украйна и възходът на "Възраждане“ като националистическа формация наляха вода в мелницата на едно такова формирование – евроатлантическо, и дадоха повод на много публични говорители да казват "Ето, трябва, за да не завием към Кремъл и за да не дойдат "Възраждане“, да се съюзят "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Но така се замитат основните проблеми на България от последните години – корупцията, завладяната държава, липсата на справедливост, които някак си остават по подразбиране. И сега тази коалиция ще трябва да се доказва тепърва в условията на нарастващо недоверие в общественото мнение. 

Заговорихте за замитане на проблемите и ще завърша само с едно изказване на Кирил Петков, отново днес е направено. "Сами ще свалим кабинета, ако не се бори с корупцията.“  

Е, то може да има много показност в борбата с корупцията, важното е да има какви ще бъдат резултатите. Тестът за "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ се нарича Бойко Борисов. Засега той ги подкрепя, засега той им е партньор и това работи много срещу техния публичен имидж и подрива изключително много доверието, което те си бяха създали, не само сред своите електорати.



Още по темата: общо новини по темата: 891
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: