Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Лозанов: Да спекулират имат интерес тези, които искат да замерят правителството
Автор: Екип Burgas24.bg 12:22 / 04.03.2022Коментари (0)538
©
Ако оставиш една безконтролна власт, тя рано или късно започва да взима огромни поражения. Това каза медийният експерт доц. Георги Лозанов.

По думите му войната в Украйна се отразява отговорно и обективно от медиите.

"Достатъчно информационно наситено е - с много човешки истории, с гласове на потърпевши. Много е важно голямата история да се преработва в малките човешки истории, защото така се вижда реалността на войната. Войната не е някаква абстракция, разговор между политици или изнервени послания от едната страна и от другата. Тези разговори водят до конкретни трагедии в човешки съдби. Този поглед е много важен. Много важно е, че това се превърна действително в една водеща тревожна точка от дневния ред на медиите и обществото. Доста дълго беше подценявана опасността, която носи режимът на Путин“, каза още Лозанов.

По думите му една власт, колкото повече нараства безконтролно, толкова тя се превръща в чудовище.

"Няма добра власт, има власт, която е под контрол, за да може този контрол да я пази от лошите практики. Ако оставиш една безконтролна власт, тя рано или късно започва да взима огромни поражения. Така стана и с Путин – неговата власт започна да нараства до такава степен, че накрая тя самата се превръща в един плашещ мотив за поведение“, обясни доц. Лозанов.

Той коментира и ситуацията с паниката около горивата: "Вероятно има и медии, които са антиправителствени в момента и са се възползвали от ситуацията, за да могат създадат икономически проблем и усложнят политиката на правителството. Според мен по-скоро става дума за един вътрешен слух - в границите на частните съотношения и общности, който се напряга допълнително от общата военна атмосфера на тревожност в света и региона заради войната. Тези неща са свързани и всички ние започнахме да се чувстваме въвлечени в една военна ситуация, част от която тези продоволствени увеличени липси“.

Според него сериозните медии много бързо са успели да убедят обществото, че на този етап няма повод за тревога по отношение на горивата.

"Да спекулират имат интерес тези, които искат да замерят правителството – някои от тях със снежни топки, други с фалшиви информации. Това е политическата линия. Другата е икономическа. Тя е свързана със спекуланти. Има нещо мародерско в спекулата в такива паравоенни ситуации“, обясни доц. Георги Лозанов.

Той е категоричен, че социалните мрежи не бива да се възприемат като достоверен източник на информация.

"Социалните мрежи, от една страна, създават един тип бързо общуване – близост и солидарност между хората. От друга страна, в тях има заложен първороден дефект. Те се възприемат по аналогия с медиите, едва ли не като медии, които са информационен източник. Те нямат нищо общо с медии, дори в някакъв вид са обратната страна на медиите. Те са разговор между публиката, а не са разговор на медиите с публиката. В този разговор с публиката все едно едни хора говорят на маса, или на опашката са се събрали, или съседки са се събрали пред блока. С такъв статут н достоверност е това, което има в социалните мрежи. Въобще социалните мрежи не са източник на каквато и да е информация“, коментира доц. Лозанов пред Радио "Фокус".

"Сериозен проблем е това, че приемаме социалните медии като достоверен източник на информация. Единственият начин човек да се спаси е сам да се спасява в този информационен океан“, обясни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: