Доц. Наталия Киселова: Кухи фрази се оказаха заявките на депутатите, че имат желание да работят за страната и обществото

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:28 / 19.10.2022
534
Кухи фрази се оказаха заявките на депутатите, че имат желание да работят за страната и обществото ни. Това каза доц. д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", за вечерния блок “Това е България" на Радио “Фокус" във връзка с първия ден на 48-ото Народно събрание.  

Тя определи ситуацията като уникална от гледна точка на своята патовост. “Има различни изводи, но най-важният, който преди всичко трябва да си извадим е, заявките, че имат желание да работят, респективно да се приемат определени важни за страната и обществото ни решения, всъщност се оказаха кухи фрази. Оттук нататък изходът е един, но за да се стигне до него, казано по друг начин – избори, трябва да се премине през няколко стъпки", поясни доц. Киселова.

Тя уточни, че първата стъпка е да изберат председател. “Има вариант, тъй като в момента не са взели решение да се прилага правилника на предишното Народно събрание, а във временните правила, които са приели за избор, е казано, че се гласува чрез електронната система. Могат да вземат решение да се гласува тайно с бюлетини или да гласува само "За“ или "Против“. Така познатият избор за президент или за кмет на община, район, кметство, може да се наложи за гласуване за председател. Или казано по друг начин - този, който на втори тур има повече действителни гласове, да се счита като за избран", поясни преподавателят по конституционно право.

“От една седмица се знае, че има почти паритет в двата блока, и въпреки това народните представители не помислиха как да излязат от тази първа безизходица, именно че поне могат да направят първата стъпка, за да може да започне да функционира Народното събрание. Само и единствено те могат да разрешат този възел", каза тя.

Доц. Киселова обърна внимание на това, че парламентарните групи се учредяват, но заявлението, че всеки желае да се присъедини към парламентарна група, респективно регистърът, са в резултат на заявление до председателя на Народното събрание, какъвто в момента няма.

Виж коментарите (0)

Още по темата (843):
06.06.2023 Кирил Петков: Връщаме силата на парламентарната република
06.06.2023 Мария Габриел: Доказахме, че с диалог и разум можем да постигнем резултати
06.06.2023 Напрежение пред сградата на парламента
05.06.2023 Проф. Ивайло Дичев за правителството: Намери се компромис, който позволява страната да тръгне напред
01.06.2023 Десислава Атанасова след боя в НС: Това управление на държава ли е?
30.05.2023 Георги Киряков: Последните събития ще мобилизират електората за радикална промяна
Още новини от Национални новини:
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Бизнесите, които печелят най много по празници и не искат Денят н...
Инвеститорът за детската болница: Няма да се създава "Национална ...
Европейската статистика: Българите работят най-малко допълнителни...
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
След обществената реакция: Главчев разпореди решението за частнат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).