Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Стойчо Стойчев: Кабинет с първите два мандата е много малко вероятен
Автор: Екип Burgas24.bg 16:18 / 25.10.2022Коментари (0)281
©
Ако ще се регистрира пробив, той ще бъде в третия мандат, защото и първият, и вторият ще попаднат в двата полюса на партийната система в момента, които са страшно консолидирани и достатъчно враждебно настроени един към друг. Това коментира политологът доц. Стойчо Стойчев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Топката ще бъде в ръцете на президента Румен Радев, който ще има решаващо значение тук, затова не просто на кого ще даде мандата, но и с какво послание ще го даде. Ако даде мандатът на "Демократична България“, това ще бъде може би най-големият шанс да се формира някакво мнозинство около правителство може би програмно, няма да бъде сигурно евроатлантическо, но поне ще бъде идейно сходимо. Докато всичките останали опити намаляват реално шансовете за сформиране на работещо мнозинство. Като гледам пък неговите намерения, въпреки че той ясно заявява, че се надява парламентът да излъчи мнозинство, правителство, все пак ценностно идейно стои както че ли встрани от възможната работеща коалиция. Така че не съм голям оптимист по отношение на този парламент и на продукта, който той ще произведе“, посочи той.  

Демократична България“ е ключът към това мнозинство в този парламент, допълни Стойчев. "Продължаваме промяната“ може да стои в конструктивна опозиционна роля, както те сами си избраха да се идентифицират", каза още той.

Според него, ГЕРБ биха подкрепили  правителство без да имат министри в него на "Демократична България“ с разписана законодателна програма за неотложни мерки.

"Такъв тип ангажимент, предполагам, че би бил окей за ГЕРБ, а защо не и за "Продължаваме промяната“. Въпросът е дали въобще президентът ще стигне до опцията да даде третия мандат на "Демократична България“, и съответно пък дали "Демократична България“ ще се нагърбят да го изпълняват в рамките на това Народно събрание предвид това, че са с доста ограничена парламентарна група, ще зависят така или иначе от благосклонната воля на хора, които до онзи ден са наричали както се казва "смъртни врагове“, "мафиоти“ и т.н., отбеляза още доц. Стойчев. 

"При "Възраждане“ е ясно, че трудно ще се реализира този мандат, при БСП също, тъй като вече за ГЕРБ ще бъде доста проблематично да подкрепят кабинет с мандата на БСП. Затова аз смятам, че опит на БСП да сформира кабинет би бил подкрепен единствено от "Продължаваме промяната“ и от "Демократична България“ в някаква степен, може би и Стефан Янев зависи той как се позиционира там в тези разговори. Затова най-реалистична е възможността "Демократична България“ да реализира третия мандат“, прогнозира Стойчев.

Евелина БРАНИМИРОВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: