Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц.Ташев: Внос на работна ръка е решение на проблема с демографията само донякъде
Автор: Харитина Агопян 19:42 / 09.01.2024Коментари (0)710
©
Миграцията е вариант за краткосрочно решение на проблемите с работната сила. Тя обаче поставя редица предизвикателства пред всяко общество, каза доц. Спас Ташев , ръководител на отдел "Демография“ към Института за изследване на населението и човека, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Земята все още има потенциал да изхранва нарастващото население, но можем да очакваме влошаване на качеството на храната за сметка на количеството й, предупреди той.

Темпът на нарастване на населението на годишна база е около 1%, докато преди 30 години той е стигал до 2%, подчерта експертът. "Можем да очакваме демографска криза в световен мащаб. Азия и Африка са с най-голям ръст на населението и влияят да ситуацията в целия свят. Несъразмерни са демографските процеси – световното население расте, а Европа и България преживяват демографски срив“, подчерта експертът.

Намалява раждаемостта, а животът се удължава – разбирането днес е, че семейството не се нуждае от много деца, а от инвестиция в бъдещето на малкото деца, които има – едно или две. "Кризата се задълбочава и защото днес хората в детеродна възраст смятат, че трябва да обърнат повече внимание на личното си развитие, преди да имат поколение’’, отчете доцентът.

Големият проблем е, че ръстът на населението е в държави, където то не може да бъде изхранено. В европейски мащаб ние имаме много по-голям потенциал да изхранваме населението си, но то се топи, категоричен е ученият.

Населението на Китай и Индия е почти изравнено – то формира около 36% от населението на света, каза още доц. Спас Ташев. "Китай превъзхожда Индия с малко, но с оглед тенденцията Индия ще го изпревари. Тя е по-близо до нас, от тази гледна точка индийският миграционен натиск към Стария континент ще се засили. Около 60% от населението на света се намира в Азия“, подчерта Ташев.

Ако поставим въпроса за технологичното развитие и дали то създава или закрива работни места, бихме казали, че закритите са повече от новосъздадените. Явлението изкуствен интелект променя пазара на труда, припомни доц. Ташев. Това развитие на технологиите е предизвикателство за демографията – населението, което традиционно е намирало поминък съобразно икономическите реалности в своите региони, е изправено пред въпроса как да се реализира в бъдещето, прогнозира той.

"Критично е, когато трима работещи със своите отчисления формира пенсията на един възрастен човек – това е червена линия, която не трябва да се преминава. В България двама души и половина в трудоспособна възраст формират една пенсия – как да очакваме увеличаване на пенсиите при това положение?“, попита риторично доц. Ташев.

Държавите трябва да бъдат все по-социални, което поставя редица предизвикателства- трябва да мислим за развитието на следващото поколение, което да продължи социалните постъпления, и така нататък по веригата, поясни доц. Ташев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: