Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доцент разказва как преминава вируса при болни от HIV
Автор: Екип Burgas24.bg 22:05 / 08.12.2020Коментари (0)1133
©
Всеки сексуално активен да се изследва поне веднъж годишно за HIV, препоръчва специалистът. Това заяви в интервю пред "Монитор" доц. д-р Нина Янчева.

-Доц. Янчева, гей общността ли е по-уязвима от ХИВ или по-често се изследва?

-Мъжете, който правят секс с мъже, са с по-висок риск да се инфектират, но е факт и че се изследват по-често. Разбира се, аз наблюдавам и много пациенти, които са се инфектирали по хетеросексуален път. Тревожното е, че в последно време лечение започват пациенти, при които диагностицирането се е забавило и имунитетът им е по-компрометиран. Това често са млади и активни хора, които имат различен сексуален опит, както със същия пол, така и с противоположния, които от срам, притеснения или страх, не се изследват навреме.

-ХИВ вече е хронично състояние, а не смъртна присъда. Защо вече медицината смело го твърди?

-ХИВ инфекцията е превърната в хронично заболяване, благодарение на комбинираната антиретровирусна терапия, която се развива близо 30 години. Със съвременните терапевтични режими, в повечето случаи до шестия месец от старта на приемане на терапията, се постигат толкова ниски нива на вируса в кръвта, че не могат да бъдат установени с наличните диагностични тестове. Това състояние се нарича "неоткриваем вирусен товар" или "оптимална вирусна супресия". Пациентите с неоткриваем вирусен товар, когато се придържат към терапията си и поддържат това състояние, не могат да инфектират сексуалните си партньори. Това е доказано с дългогодишни научни проучвания. Освен това, хората живеещи с ХИВ и приемащи терапия, имат продължителност на живота, която не се различава от тази, на хората без ХИВ. 

- Как Вие си представяте истинската, работеща превенция на ХИВ у нас?

- За да има дългосрочен и постоянен ефект превенцията, е необходимо програмите за превенция и финансирането на организациите, работещи с уязвими групи, да е непрекъснато. Превенцията не се състои само в предоставянето на материали за безопасен секс, а и с упорита работа с хората, както и с осигуряването на условия за анонимно, безплатно изследване и грижи инфектираните лица да започнат и да се придържат към лечението. Въпреки, че у нас терапията за контрол на ХИВ е безплатна, има какво да се желае по отношение на достъпа до изследване и емоционална подкрепа след положителния тест.

-Какви са проблемите пред Вас, като здравен специалист, в лечението и контрола на ХИВ?

-Уви, повечето здравни проблеми на хората, живеещи с ХИВ, поради ефективната антиретровирусна терапия, не са свързани с ХИВ инфекцията. Все още имаме проблеми във взаимодействието с други медицински специалисти по отношението на лечението на придружаващи заболявания при тези пациенти. Всяка година, поради тромавите процедури за търговете на антиретровирусните медикаменти, имаме инфарктни моменти за някои от медикаментите, поради грешки в документацията на фармацевтичните фирми или оспорване на тръжните резултати. Доставката на един или друг медикамент закъснява и ние трябва да правим промени в терапията на пациентите, за да не остават без лечение. Надяваме се, че от 2021 г. ще има резерв за медикаментите, които са най-използвани и този проблем ще отпадне.

- Уязвими ли са живеещите с ХИВ от инфектиране с SARS-CoV-2 и как го преболедуват?

- Прави ни впечатление, че ХИВ инфектираните пациенти, които са на антиретровирусна терапия, с достигната оптимална вирусна супресия, преболедуват леко COVID-19 и не се налага приемането им в болница. До момента при трима пациенти се е наложило да бъдат хоспитализирани, но и тримата са сравнително от скоро на антиретровирусна терапия. Терапията за ХИВ модулира имунната система и поради тази причина нашите пациенти не развиват т.нар. "цитокинова буря“, респективно тежка форма на заболяването.

- Защо хората да се изследват за ХИВ?

- Всеки сексуално активен човек е добре поне веднъж годишно да се изследва за ХИВ. Колкото по-рано се открие инфекцията и се започне лечение, толкова по-бързо се възстановява имунната система и има по-нисък риск от развитието на ХИВ-свързани заболявания.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: