Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Домино с цените на бензина
Автор: Екип Burgas24.bg 17:25 / 20.01.2016Коментари (6)2854
©
От началото на годината петролът бележи все по-голям спад на световните борси, а в България мнозина очакват домино с цените на бензина. Пример за това е ситуацията в Добрич, където бензиностанциите преосмислиха ценовата си политика, след като във Варна Веселин Марешки предложи гориво на доста изгодни цени. С отварянето на бензиностанция от варненския бизнесмен новината за ниската цена на горивата мълниеносно стигна и до Добрич и десетки добруджанци отскачаха до морската столица, за да заредят гориво, съчетавайки и пазаруване в някой от големите търговски центрове. Това бързо накара веригите в Добрич, както и по-малките бензиностанции да преразгледат ценовата политика и вече трета седмица да вдигат или намаляват с по стотинка-две цени, за да печелят и да не губят клиенти. Средно автогазът се движи на цена от около 90 стотинки за литър, макар че в неделя имаше бензиностанции в града, които я предлагаха и за 88-89 стотинки за литър. От години собствениците на дизелови автомобили се радват на по-ниска цена на дизела - за литър дизелово гориво се плаща между 1,86-1,90 лв. за литър. В Добрич върви мълвата, че Марешки е идвал и оглеждал терени и добруджанци с нетърпение очакват да отвори обект и в града. В социалните мрежи имаше множество покани, отправени към бизнесмена в тази връзка.

В София цените бележат намаления със средно между три и пет стотинки за дизела и бензин А 95. Втори месец падат и цените на горивата в Кърджали. Още в средата на декември м. г. те бяха под 2 лева. Тогава масовият бензин А95 бе 1,98 лева за литър, а дизелът-1.96 лева. Тази седмица на януари в бензиностанциите на една от големите вериги най-масовият бензин А95 се продава вече на 1,89 лева за литър. Това означава, че поевтиняването от преди месец е с 9 ст. Дизелът сега се купува за 1,81 лева, а през декември в Кърджали вървеше по 1,96 т.е. спадът е с 15 ст. Пропан-бутанът струва 0,89 лв. за литър, бензин А98 - 2,15, метан - 1,45 лв. Практиката показва, че при намаляване на цените в една от веригите бензиностанции цените намаляват и в останалите обекти за продажба на горива.

С около 5 стотинки е паднала цената на горивата по бензиностанциите в Пернишко през януари. Можем да си го позволим, защото разходите ни за издръжка са по-малки от тези на веригите, обясни собственикът на една от веригите бензиностанции. Той обаче не е убеден, че трябва да го прави. От есента насам горивата са поевтинели с около 12-15 стотинки и сега най-масовият бензин върви между 1,85 лв. и 1,92 лв. за литър.

Благоевградчани отскачат до Македония

Шофьори в Благоевград смятат, че цените на горивата трябва да са по-ниски. И не крият съмненията си, че продължава да има картел между търговците. "Не е нормално при рекордно ниските нива на барел петрол тук цените да мърдат с по 2-3 стотинки за 2-3 седмици. В момента на повечето бензиностанции в града бензин А 95 струва 1,95 лева за литър, а преди десетина дни беше 1,97 лева за литър. Дизелът е на цена от 1,90 лева за литър сега при ставка от 1,93 лева за литър преди", твърди 44-годишният благоевградчанин Бойко Стоянов. Други шофьори смятат, че е съвсем нормално цената да падне под 1,60 лева за литър. Затова доста благоевградчани пътуват до Македония, за да зареждат резервоарите с гориво, чийто литър им излиза 1,50 лева. С транспортните разходи в двете посоки цената не скача над 1,60 лева. А това е с повече от 30 стотинки икономии за 1 литър.

"Купуваме гориво от бензиностанции в македонския град Делчево. От селото ни до там са само 21 километра. Пълним 50 литра, излиза ни 25 лева по-евтино. А разходът ни на гориво е 5-6 лева. Някои хапват там, тъй като цените са по-ниски, и се прибират, други пазаруват със спестените средства", обяснява кметът на благоевградското село Логодаж Пламен Червенков.

Шофьори готови на бензинов туризъм

Вестта за срива в цените на петрола явно не е достигнала до колонките на разградските бензиностанции. "Днес заредих 20 литра за 40 лева, мой братовчед се хвали, че във Варна купувал бензин по 1,58 за литър. Това е разлика от близо 20%. Вече съм пресметнал, че ако ида до морето и напълня резервоара и още две туби, ще съм на абсолютна далавера", обяснява 42-годишният Методи Пенев. Той заявява, че ако ценовата ножица остане отворена, след като снегът се стопи, ще ходи периодично до Варна с 4 туби в багажника. Дали бензиновият туризъм ще набере сила, предстои да се разбере.

В Монтана с най-евтината газ

В Монтана газта е най-евтина, сподели шофьор на автомобил със софийска регистрация, спрял да зареди резервоара си в града. Литърът се продава само за 84 стотинки. През цялата 2015 г. газта при нас бе най-евтина, сподели продавач на горивата. Тя се е движела около 90 стотинки за литър. В момента е паднала на 84. Паднала е и цената на бензина и дизела. През 2015 г. бензинът от 2,15 лв. за литър е падал на 2,10, 2 лева и в момента е 1,90 за литър. Цената на дизела е 1,97. Тя също е претърпяла промени надолу през последните месеци. Останалите бензиностанции в града продават горивата на същите цени. Разликата е с 2-3 стотинки, не повече, обясниха шофьори, спрели за зареждане. Малка бензиностанция в Лом продава най-евтино, споделиха водачи, минали през града. Цената на дизела от нейните колонки е 1,84. Бензинът се предлага по 1,95. Внасят някъде от чужбина и затова продават по-евтино, обясниха шофьорите.

Румънци зареждат у нас

Цените на горивата в Русе държат високи стойности, коментират шофьори в крайдунавския град. По думите им само на 40 км от областния град в посока София може да се зареди пропан-бутан с около 6 ст. по-евтино, а дизелът е до десетина стотинки надолу. В Русе средната цена на бензин А 95 е 1,95 лв./л, а собствениците на автомобили с газови уредби пълнят резервоарите срещу 0,91 лв./л. Все пак по различните бензиностанции цените варират, а за комшиите от съседна Румъния дори са по-ниски. Превозвачи твърдят, че разликата от двете страни на Дунава може да достигне до 15-20 ст. В съседния на Русе румънски град Гюргево бензинът е средно 4,80 леи или 2,07 лв., а пропан-бутанът струва 2,37 леи или 1,02 лв. Затова много често румънците, които идват на курорт или на пазар у нас, зареждат, след като преминат границата, резервоарите догоре, както и преди да се върнат от другата страна на Дунав мост. Хора от бранша обаче споделят, че в края на календарната година по румънските бензиностанции цените били по-ниски, което привличало шофьорите, които редовно пътуват в региона.

Без промяна в Хасково

В Хасково цените на горивото остават заковани отпреди Нова година. Сумата за бензина от най-масовия вид А 95, както и литър нафта, е 1,90 лв. - 1,95 лв.

Пречистеният вид нафта, т.нар. авио, който е пречистена и по-калорична и се води по-подходяща за каране при зимни условия, е за 2,14 лв.

47 цента за галон зарадва Мичиган

Предричат, че черното злато ще падне до 20 долара за барел

Война между конкуренти доведе до невиждани от 60-те години насам ниски цени на бензина в американския щат Мичиган, съобщи "Ю ЕС Тудей". Галон бензин за кратко се продаваше за 47 цента или за 10 цента за литър.

Рекордно ниската цена бе регистрирана на бензиностанциите на Beacon Bridge Market. Шофьори късметлии в Хютън Лейк успяха да напълнят резервоарите си на невероятно ниските цени, които бяха далеч под националното ниво от 1,89 долара за галон. Напливът от желаещи доведе до дълги опашки от автомобили и се наложи полицията да ръководи движението. Ниските цени обаче не се запазиха за дълго и в понеделник галон бензин се продаваше за 1,46 долара.

В Русия цените също са необичайно ниски. Един барел съдържа 159 литра, което прави точно 15,6 рубли или 0,21 долара за литър. Това е много по-малко от литър водка например - 7,14 долара, или литър бира - 1,85 долара. На практика литър суров петрол в Русия струва вече по-малко от литър вода. Междувременно Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди вчера, че е възможен допълнителен спад на цените на петрола, тъй като предлагането продължава да надвишава търсенето, налагайки "огромен натиск" върху способността на петролната система ефективно да го усвои. Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижиха до 13-годишен минимум, търгувайки се за 29 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол също се търгуват на цена от около 29 долара за барел. Според Standard Chartered цените може да достигнат до 10 долара за барел, докато Goldman Sachs твърди, че би могло да спаднат до 20 долара. Цените, вече поели по траектория рязко надолу, се понижиха още в понеделник, след като санкциите срещу производителя на петрол и член на ОПЕК Иран бяха вдигнати. Решението засили перспективата за още повече предлагане, след като страната вече повиши производството си.

Източник: Стандарт









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на БОЦМАНА
премахни филтъра

0
 
 
В цената на литър гориво около 60-65% е акциз, т.е. данък, който плащаме на държавата. Останалото е пазарната цена на Лукойл и печалбата на съответния търговец /бензиностанция/. Ето затова в Мичиган цената е 47 цента за галон, а в България 1.70 лв. в "евтините" бензиностанции.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: