Домусчиев: Има енергийна мафия в България

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
09:15 / 11.02.2020
740
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира цената на електроенергията за бизнеса у нас и в Европа в ефира на сутрешния блок на Нова тв. Вчера бизнесът поиска оставките на ръководството на Българския енергиен холдинг, на ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2“ и на ръководството на Българската независима енергийна борса заради високата цена на тока у нас. 

"Отраженията ще са много сериозни, ако продължаваме да сме с най-скъпата електроенергия. Този тенденция се запазва не само през уикенда, но и през цялата година, влияе на населението и в крайна сметка и на потреблението. Има много статистики каква е цената в Германия и у нас. Към тях дори да добавим таксите, а в България и "Задължение към обществото" и така се получава, че нашата цена е по-висока с 25% от тази в Германия и ние се опитваме да се конкурираме, но няма как да ги стигнем. Нашата цена е с между 25 и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика", каза той.

"Има много спекула на българската енергийна борса и затова искаме оставката на директора на енергийната борса. Неслучайно хората, говорят за енергийна мафия", добави председателят на КРИБ. 

"Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко", каза още той.

Кирил Домусчиев нарече "абсолютно криминално" решението на парламента, който гласува за ТЕЦ "Марица изток 2" 150 млн. 350 млн. са загубите на ТЕЦ-а, които според него сега ще станат 500 млн. , които ще плащат всички данъкоплатци. 

"Това е съвременното Кремиковци, за което всички говорим, че тези загуби няма да ги плащаме ние", заяви той и добави, че положението с Марица изток 2 в момента е същото. 

"Мариците могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация и тези пари, които се наливат, да отидат за това и за квалификация. Могат да минат и на газ. Неслучайно ТЕЦ Варна минава на газ, а в Маришкия басейн може да се направят много модерни неща на газ", посочи Домусчиев. 

"Имаме покана за среща от министър Петкова в четвъртък. Това е реакцията за момента от правителството. На нея ще обсъдим отпускането на такива ненотифицирани помощи. Това е ненотифицирана държавна помощ от 150 млн., за което ще бъдем глобени като държава. Това е нещо абсолютно престъпно на гърба на обществото. На тази среща ще настояваме за оставки на ръководители на БЕХ, на борсата. Синдикатите са винаги губещи, те са и в схемите, те слагат директорите и искат само да се наливат едни пари и нищо да не се случва, каза той за мините.

"В мините в Маришкия басейн се плаща, за да те назначат на работа, защото е сладка", разкри Домусчиев. "В момента има много напрежение в работодателските организации и в браншовите организации. Напрежението е високо, добави председателят на КРИБ заради това, че бизнесът не е конкурентноспособен с тези високи разходи за ток.

"Като председател на асоциацията на българските работодатели - нашата твърда позиция е в посока приемане на еврото, ние нямаме никакви опасения", каза той и посочи, че другото са спекулации. "За нас еврото е единствената алтернатива", заяви още Домусчиев по темата за влизането ни в еврозоната.

Попитан в каква валута държи парите си, той отговори: "В активи. Предпочитам да построя още един завод някъде".

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).