Дончо Барбалов: Депутатите отхвърлиха компенсациите за общините, болниците и училищата заради скъпия ток

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:13 / 01.02.2022
620
Заместник-кмета на София по финансите Дончо Барбалов, съобщи на страницата си във Фейсбук, че общините остават без компенсации за скъпия ток.

"Парламентарната комисия по енергетика днес отхвърли предложението държавата да компенсира на 100 процента общините, болниците, училищата и вероизповеданията заради поскъпването на тока, който купуват от борсата като небитови потребители.

Предложението беше компенсаторният механизъм да действа шест месеца от 1 януари т.г.

Общините предоставят над 80% от всички обществени услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища, социални домове, общински болници и т.н. страдат от драстичното увеличаване на енергоносителите през последните 6 месеца.

Между 2 и 4 пъти са по-високи сметките за ток и природен газ във всички сектори на публичните услуги. Без помощ от държавата никоя община не може да се справи с този ръст на цените.

В почти всички европейски държави правителствата вече са активирали различни компесаторни механизми и мерки, които да омекотят драстичното увеличение на цените на тока и газа, и да защитят потребителите. При немалко държави вече има въведени компенсаторни механизми със срок до края на 2022 г.

Държави като Италия и Испания (и други) призовават за съвместни действия на ниво ЕС за прилагане на стратегически запаси и съвместни доставки на природен газ, докато други, като Унгария и Чехия, искат да преосмислят механизма за търговия с емисии. Франция е за реформиране на механизма за ценообразуване на европейския енергиен пазар", написа Барбалов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бира, кафе и бургер или сандвич в центъра на София излизат много ...
Нови такси за някои лични документи
Българин: Абсурд, не тегля заеми от банки. Всичко отива за храна ...
Ето какво време ни очаква утре
Малинов: Кабинетът ще покрие дефицита в енергийния фонд, за да не...
Сакскобургготски след пренасянето на останките на Фердинанд: Благ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).