Допусна ли грешка президентът Радев в САЩ?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
10:54 / 21.09.2017
1436
Президентът Румен Радев направи грешка, типична за прохождащите в политиката, по време на своя дебют на световната дипломатическа сцена в четвъртък и първата си реч пред общото събрание на ООН, коментира Ясен Дараков за нова. Държавният глава позволи вътрешен проблем, а именно спорът с премиера Бойко Борисов за новата поръчка на самолети за българската армия да измести фокуса от външната политика на България.

В крайна сметка президентът направи стъпка за помирение, след като временната парламентарна комисия, която трябва да гласува доклад за процедурата по избор на нов тип боен изтребител, предложи стартиране на процеса отначало от правителството.

"Аз ще уважа мнението на премиера Борисов. Наистина не върви от толкова далеч да раздавам оценки и да правя предложения. Съобразявам се с това предложение. Но също така мисля, че не е редно лично да ме замесват в едно такова развитие на ситуацията, когато не съм в България", коментира президентът от Ню Йорк.

Той добави, че се надява, че ще намери начин да говори с премиера по темата, след като се върне от визитата си в САЩ. В Ню Йорк започна да се вижда по-ясно доктрината на Радев за външната политика на България. Основният момент е схващането, че страната ни не може да си позволи да има врагове, нито от съседните държави, нито от региона, нито където и да е другаде.

В речта си пред ООН Румен Радев изрази подкрепата на България за сделката за ядрената програма на Иран и споразумението за климата от Париж в рязък контраст с позициите на американския си колега Доналд Тръмп.

Срещите на Радев с краля на Йордания и президента на Иран показват пренасочване на външната политика на България в търсене на инвестиции и достъп до енергийни ресурси.

"Моят фокус на външнополитическите контакти, по време на тази 72-а сесия на ООН, е да разширим нашия хоризонт към държавите от Близкия изток и Средна Азия. Там където сме имали исторически много добри отношения с позитиви и за двете страни, да ги възстановим", заяви президентът на България.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).