Дори Русия да спечели войната, в България няма да надделеят проруските сили

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:04 / 25.01.2023
1052
Дори Русия да победи във войната, няма риск в България да надделеят проруските сили. Това коментира в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество. 

Все пак основните партии не са проруски, отбеляза той и допълни, че ако гледаме проучвания на общественото мнение, се оказва, че по-малко от половината от хората искат да помагаме военно на Украйна. По-скоро България ще се върне назад по отношение на рисковете за националната си сигурност, коментира експертът.

"Ако една спечелила войната Русия стъпи с военната си мощ по-солидно в района на Северното Черноморие (врата до врата с нас) рисковете за националната сигурност ще нараснат значително. Това означава, че ще трябва да се отделят повече средства за отбрана, но не ми се вярва да се случи драматична вътрешнополитическа промяна", посочи той.

Димитров е категоричен, че Русия няма да спечели войната. "Ясно е, че тя няма повече ресурс за настъпление или поне не може да я спечели така, както си я представяше в началото – с превземане на Киев, смяна на властта. Това просто няма как да стане“, е мнението на експерта, който обърна внимание на геополитическата обстановка след срещата в базата "Рамщайн".

Той прогнозира, че поне до есента войната в Украйна няма да е свършила. "За да свърши тя, трябва да има някаква решителна победа. От украинска гледна точка тя би означавала изхвърляне на руските окупационни войски от всички украински територии, а от руска – най-малкото завладяването на цялата Донецка и Луганска област. Но и това няма да доведе до край, ако загубят целия Донбаски регион. Няма шансове на терен да спре войната", смята Димитров.

Според него се наблюдава еволюция от началото на войната. "В началото най-важното бе да се предоставят на Украйна противотанкови оръжия, за да се разбие онази 60-километрова руска танкова колона, която вървеше към Киев. Сега стигнахме до момента, в който на украинците им трябват танкове, които са по-скоро настъпателно въоръжение. Това е свидетелство доколко се е променил ходът на войната за тези десет месеца“, посочи експертът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4310):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
07.03.2024 13 мита за войната на Русия в Украйна
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).