Дори и циганите се уплашиха: Никога не са били толкова дисциплинирани

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
10:40 / 27.03.2020
1747
Ромските общности постепенно се дисциплинират и приемат противоепидемичните мерки, наложени заради опасността от новия коронавирус. Това е мнението на общински кметове, както и на представители на общността - здравни медиатори и общественици в Сливенско.

В ромската махала на Сливен, както и в тези на селата от общината, дисциплина бе въведена по-бавно, каза в интервю за БТА кметът на Сливен Стефан Радев. Бяха взети цял комплекс мерки, които основно включват информиране на хората. Хората и там вече осъзнаха рисковете и като цяло има подобрение на ситуацията - със струпването на хора, безцелното движение, което не е свързано с покупки на стоки от първа необходимост, от лекарства.

От 24 март в квартал "Надежда" бе обособен изолатор за лица със съмнения за коронавирус инфекция.Целта е улесняване достъпа на екипите на Центъра за спешна медицинска помощ, защото улиците са труднодостъпни. На хората са предоставени и телефони за контакт с общопрактикуващ лекар и здравен медиатор.

Радев посочи, че четирима здравни медиатори работят на терен. Един от тях е Сашо Йорданов, който от години работи с хората в квартала. "Почти ежечасно обикаляме с кола, предоставена ни от община Сливен, всяка една част в квартала и с мегафон обясняваме на достъпен език - на ромски, на турски за коронавируса, разказа той. Преди седмица хората не го приемаха, защото е нещо ново, но в момента всички са си по домовете. Достигаме до около 500-600 души на ден, хората вече имат гражданско самосъзнание и спазват предписанията."

Клипът на многолюден купон, който обиколи медиите и социалните мрежи в събота,е правен от тийнейджъри, обясни Сашо Йорданов. В квартала има гъсто населени улици, по осем души живеят в една стая и особено на младите им се иска да излязат, каза той и допълни, че лично е разговарял с младежите и ситуацията е овладяна.

Хората вярвали на здравните медиатори, които от години работят сред тях. Жив бил и споменът от епидемията от морбили през 2009 година.

По думите на здравния медиатор, има страх от болестта сред хората, но съществува и друг много голям проблем - липсата на работа и доходи."Не знам как ще се справим с този икономически проблем, коментира Йорданов. Голяма част от хората работиха в частни фирми, в момента са безработни."

 Вече от десет дни в квартал "Надежда" в Сливен се разпространяват дипляни, в които се обяснява как в пет стъпки хората да се пазят от заразяване с коронавирус. Това съобщи пред БТА Димитър Петров от Движението Постоянна ромска конференция, което има представителство в девет държави, сред които България, Северна Македония, Сърбия и др.

От Движението са инициатори на информационната кампания, като на различни места в квартала са били залепени съобщения с препоръки как трябва да се поддържа лична хигиена, да се налага самоизолация, да не се струпват хората на едно място и др. Информация за превантивните мерки са давали и пасторите в десетминутно обръщение по време на службите, които обаче също са били преустановени.

Според Петров, взетите от община Сливен мерки в квартала са били адекватни и вече има някакви резултати, въпреки че в началото жителите на квартала не са гледали сериозно на тях. Все по-редки били струпванията на множество хора. По думите му, нямало големи групи, връщащи се от чужбина, а тези, които са пристигнали, спазвали наложената им карантина.

Той сподели, че проблем за поддържането на лична хигиена бил режимът на водата в следобедните часове.

На въпрос справят ли се децата в махалата с дистанционното обучение, Петров коментира, че въпреки че голяма част от тях разполагат с мобилни устройства и интернет, им е трудно да се включат в обучението онлайн. Образователните медиатори носели учебни материали на хартиен носител, като алтернативен вариант за обучение.

Кметът на община Нова Загора Николай Грозев беше един от първите, който въведе пропускателен режим в ромския квартал "Шести" на 17 март.

"Въпреки забраната за движение на повече от двама души, виждах, че вървят микробуси с по 7-8 човека, ходеха до магазини, до аптеки. Сред хората там има много нискообразовани, които не гледат телевизия, нямат информация за опасността от коронавирус. Това ме накара да взема тази мярка, която е наложителна, но не ги ограничава по никакъв начин", каза кметът.

Двама здравни медиатори, заедно със служители на общинския отдел "Интеграция" са разяснявали с мегафон на майчин език опасностите и мерките срещу заразата. Грозев коментира, че ефектът от мярката е бил много добър и драстично се е ограничило движението на много хора.Доброволци от квартала са изявили желание да помагат на трудноподвижни и болни хора с покупки на храна и лекарства. Те ще бъдат обезпечени с маски и ръкавици, заяви кметът.

Виж коментарите (4)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).