Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дунав мост ще бъде основно ремонтиран
Автор: Екип Burgas24.bg 16:28 / 28.01.2022Коментари (1)844
©
През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. В Русе министър Караджов, заедно с министъра на транспорта Николай Събев, се срещнаха с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Обследването на Дунав мост е показало, че той е в много лошо състояние и дори има оголване на конструктивни елементи, съобщи министър Караджов.

Очаква се техническото проектиране за ремонта на моста на река Дунав между Русе и Гюргево да приключи през май и да бъде обявен конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител. Вицепремиерът Караджов допълни, че се надява ремонтът да завърши през пролетта на 2023 година. Техническото проектиране, което тече в момента, е разделено на три етапа. Приключило е проектирането на първия междинен етап и проектът ще се разгледа от Експертния технико-икономически съвет към АПИ. Този технически проект ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, които трябва да бъдат изпълнени на съоръжението, прогнозната стойност и точния срок за изпълнението им.

Вицепремиерът Караджов и министърът на транспорта Николай Събев се договориха с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну България и Румъния да започнат да изпълняват Меморандума от 2019 година. В него е записано, че ще бъдат проучени  5 възможни локации  за бъдещи мостови съоръжения над река Дунав. Това са Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш. За да се ускори изпълнението на Меморандума, под патронажа на министрите на регионалното развитие и транспорта  се създават две работни групи, които ще заседават на всеки три месеца. Освен за изграждане на нов мост на Дунав, работните групи ще забързат изпълнението на проекта FAST Danube, чиято цел е да подобри корабоплаването в общия българо-румънски участък на реката през цялата година.

В Русе регионалният министър коментира и темата за изграждането на автомагистралния път Русе – Велико Търново. Той уточни, че е проведен търг за проектиране и строителство. Офертите са отворени, но победителят ще стане ясен след като се определи началната точка на магистралата. Тя зависи от зоните по "Натура 2000“ както на румънска, така и на българска територия. "Надявам се с днешната среща да се даде тласък на този процес, защото нулевата точка е всъщност вторият мост над Дунав при Русе“, заяви регионалният министър. Той обясни, че ЕК поставя като приоритет развитието на коридора Букурещ – Русе - В. Търново през АМ "Хемус“. Тази магистрала може да продължи през Стара планина, да пресече магистралите "Тракия“ и "Марица“ и да стигне до гръцката граница. "Това го прави истински трансграничен коридор между Румъния, България и Гърция и трите държави заедно бихме могли да получим европейско финансиране за изграждането му, включително и за втори мост над Дунав край Русе“, допълни вицепремиерът Караджов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.01.2022 г.
0
 
 
Дано не се е продънил дотогава!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: