Държавата ще дотира 80% от цената на поливната вода

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
15:08 / 24.03.2023
637
"Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни", обяви министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция за представянето на информационната платформа със сравнителните цени на храните, предаде репортер на "Фокус".  

"По отношение на законодателните промени с мой акт е свикана междуведомствена работна група която разработи в закон за надценките на хран стоки, с ограничени действия във времето както и преглед на законодателството в ЕС за търговията на храни като взимане на добрите примери", каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Земеделският министър Гечев заяви, че вече е пусната наредба за централен регистър за проследимост на храните, за да показва всяка стъпка, която ще бъде проследима като качество и съпътстващи документи за цени. Наредбата обхваща всички видове храни, както и напитки като минерална вода.

Двамата служебни министри представиха електронната платформа за наблюдение на цените на основни хранителни продукти. Тази стъпка предприе правителството в опит да бъде овладяна високата инфлация. Платформата е изцяло разработена от “Информационно обслужване" АД и тръгва още днес. Тя предоставя обединена информация за пазара на храни. Създадена е и възможност за сравнение на цените у нас и в 7 европейски държави. Досега са включени 30 основни хранителни продукта, но за част от тях се събира информация за различни техни разфасовки като масленост при киселото мляко, бял или типов хляб. С възможността на системата да де проследи изкупната цена на основните суровини като млякото и слънчогледа, потребителя може да получи цялата информация за формиране на цената от суровина до краен продукт на рафта. За максимално удобство всички цени, които могат да бъдат видени от потребителите в сайта, са със ДДС. 

Министър Стоянов посочи, че със земеделския министър търсят варианти за осигуряване на качествено мляко на добри цени. “Напреднали сме в разговорите относно разширяването на присъствието на "Ел Би Булгарикум" в България", уточни той. 

Актовете до момента са над милион и половина лева. Това са глоби към търговци за изпълнение на нелоялни търговски практики. Разработването на този сайт струва 30 хиляди лева и е собственост на Министерството на икономиката и индустрията. 

“Това не е рекламен сайт и спазваме законодателството", бе категоричен Гечев. В указанията се разрешава цената, предложена от търговец да бъде различна в сайта и в хранителния обект, но в платформата трябва да е посочена най-ниската.

 

“Най-важният инструмент в търговията е доверието", добави земеделският министър.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (317):
28.04.2024 Студентски стол стана хит: Салата за 1,50 и основно за 3 лв.
26.04.2024 Пенсионерка видя череши за 50 лв. килограма: Какво да ги гледам, аз нямам толкова пари да си купя!
23.04.2024 Експерт: Около 1 млн. души не могат достигнат заплата за издръжка у нас
20.04.2024 Инфлацията в Европа се забавя, в България също се наблюдава плавен спад
18.04.2024 Защо на едро цената е по-евтина, а в магазина - по-скъпа?
15.04.2024 Инфлацията в страната спада, но отразява ли се това на джоба на българина?
Още новини от Национални новини:
Земетресение у нас
Кога в България ще преминем на 4-дневна работна седмица?
Какво да правим, ако ни излезе положителен тест за наркотици, но ...
Крум Зарков: В държавата има криза, действията на служебния кабин...
Проф. Хинков: Решението не е да се спре строежът на частната детс...
Майка намери 15 кърлежа по детето си след разходка: Цялата буза и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).