Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Два милиона тона канализация и отпадъци се изхвърлят във водите на света всеки ден
Автор: Ния Прелджич 15:51 / 14.03.2023Коментари (1)527
©
Днес, 14 март, отбелязваме Международен ден за действие за реките. Ден, посветен на спасяването и повишаването на осведомеността за значението на реките. Знаете ли, че два милиона тона канализация, промишлени и селскостопански отпадъци се изхвърлят във водите на света всеки ден? Тези данни са доказателство защо е време да спасим нашите реки за доброто на човечеството.

Вероятно сте се питали колко реки има в света. Отговорът е сложен, тъй като не е правено точно преброяване, но трябва да са десетки хиляди.

А какво е реката?

Реката е голям, естествен поток от течаща вода. Реки има на всеки континент и на почти всеки вид земя. Някои текат през цялата година. Други текат сезонно или през влажни години. Една река може да е дълга само километри или да обхваща голяма част от континент . Най-дългите реки в света са Нил в Африка и Амазонка в Южна Америка. И двете реки протичат през много страни. От векове учените спорят коя река е по-дълга. Измерването на река е трудно, защото е трудно да се определи точното й начало и край, пишат от National Geographic.

Амазонка се оценява на дължина между 6259 километра (3903 мили) и 6800 километра (4225 мили) . Нил се оценява на дължина между 5499 километра (3437 мили) и 6690 километра (4180 мили). Няма спор обаче, че Амазонка носи повече вода от всяка друга река на Земята. Приблизително една пета от цялата прясна вода , навлизаща в океаните, идва от Амазонка.

Замърсените реки 

От векове хората са зависели от реките за много неща. Реките осигуряват водни пътища за корабоплаване, удобни строителни площадки за градовете и плодородна земя за земеделие. Такова широко използване на реките е допринесла за тяхното замърсяване. Замърсяването на реките идва от директно изхвърляне на боклук и канализация, изхвърляне на токсични отпадъци от фабрики и селскостопански отток , съдържащ торове и пестициди, пишат от National Geographic.

До 60-те години на миналия век много от световните реки били толкова замърсени, че рибите и другите диви животни вече не могли да оцеляват в тях. Техните води станали опасни за пиене, плуване и други цели. Един от най-известните примери за замърсена река е Куяхога. Куяхога е оживена река в американския щат Охайо, която се влива в езерото Ери. Това е основна магистрала за стоки и услуги от Средния запад до Големите езера . През 1969 г. замърсяването с нефт в Куяхога бело толкова голямо, че реката наистина се запалила - нещо, което се е случвало повече от дузина пъти през 19-ти и 20-ти век.

След пожара от 1969 г. по-строгите закони помогнаха за почистването на замърсените реки . Законите ограничават веществата, които фабриките могат да изхвърлят в реките, ограничават количеството на селскостопанския отток , забраняват токсични пестициди като DDT и изискват пречистване на отпадъчните води .

Въпреки че ситуацията в някои части на света се подобри, сериозните проблеми остават. Река Цитарум в Индонезия, например, често се цитира като най-замърсената река в света. Текстилните фабрики близо до Цитарум изхвърлят токсични отпадъци в реката . Theбоклукът , плаващ на върха на реката , е толкова дебел, че водата е невидима.

Дори след като общностите са ограничили замърсяването на реките, токсичните химикали могат да останат. Много замърсители отнемат години, за да се разтворят. Замърсителите се натрупват и в дивата природа на реката . Токсичните химикали могат да се придържат към водораслите , които се изяждат от насекоми или риби, които след това се изяждат от по-големи риби или хора. На всеки етап от хранителната мрежа на реката количеството на токсичния химикал се увеличава. В части от Северна Америка и Европа има и сериозен проблем с киселинните дъждове . Киселинният дъжд се развива, когато емисиите от фабрики и превозни средства се смесват с влага във въздуха. Образуваната киселина може да бъде токсична за много живи същества. Киселинният дъжд пада като дъжд и сняг. Натрупва се в ледници , потоци и езера , замърсявайки водата и убивайки дивата природа.

Еколозите , правителствата и общностите се опитват да разберат и разрешат тези проблеми със замърсяването, за да се осигури безопасна питейна вода и местообитания, където рибите и другите диви животни могат да виреят, реките трябва да се поддържат чисти.

Реката е важна за хорта



Реките винаги са били важни за хората. В праисторически времена хората се заселвали по бреговете на реките , където намирали риба за ядене и вода за пиене, готвене и къпане. По-късно хората научават също, че почвата край реките е плодородна и е добра за отглеждане на култури. Първите големи цивилизации в света възникват в плодородните заливни равнини на Нил в Египет, Инд в Южна Азия, Тигър и Ефрат в Близкия изток и Хуанг в Китай.



В наши дни, реките продължават да осигуряват транспортни пътища, вода за пиене и за напояване на земеделски земии захранване за домове и индустрии.

Интересни факти 



Река Амазонка



Реката някога е текла в обратна посока. Днес реката тече от планините на Перу на запад до Атлантическия океан на изток. Преди милиони години обаче тя всъщност е текла от изток на запад, вливайки се в Тихия океан. Потокът се обръща, когато планините на Андите започват да растат в края на периода Креда (преди около 65 милиона години).



Река Ганг убива микроби

Индусите винаги са вярвали, че водата на река Ганг има пречистваща сила. Въпреки че милиони хора се къпят редовно в реката, тя обикновено не разпространява холера, коремен тиф или други болести, пренасяни от водата. Учените са открили, че уникалните бактериофагивируси, които унищожават бактериите, убиват микробите във водата на Ганг.

Освен това Ганг съдържа до 25 пъти повече разтворен кислород от всяка друга река в света. Кислородът помага за предотвратяване на гниене на органични вещества в реката. Учените не знаят защо реката задържа толкова много кислород.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.03.2023 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: