Двама братя се изправят пред съда за търговия с културни ценности

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:13 / 22.06.2018
1559
Окръжна прокуратура – Сливен предаде на съд Милен С. и Пламен С.

Милен С. е подсъдим за това, че на 22.03.2016г., в гр.Нова Загора, в жилището му на ул. "Братя Миладинови“, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство – различни културни ценности (над 6 900 бронзови монети, метални предмети, златни накити, печати) от различни епохи, всички на обща стойност 57 229 лв.

Той е подсъдим и за това, че на 22.03.2016г., в гр. Нова Загора, противозаконно държал 2 броя метал-детектори, в нарушение на Закона за културното наследство, за които знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти.

Пламен С. е подсъдим за това, че на 22.03.2016г., в гр.Нова Загора, в жилище на ул. "Петър Бакалов", държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – различни културни ценности (медни, бронзови и сребърни монети и други предмети) от различни епохи, всички на обща стойност 4 837 лв. 

От преди повече от десет години Милен С. поддържал активна връзка с различни лица от цялата страна, свързани с незаконната търговия на културни ценности с висока художествена и научно-археологична стойност.

Той бил известен като експерт в областта на нумизматиката и археологията. Интерес в областта на културните ценности проявявал и неговият брат Пламен С. Дейността на двамата обвиняеми станала достояние на полицейските служби за противодействие, пресичане и разкриване на престъпления по линия на "Културно-историческите ценности“ и в тази връзка, на 22.03.2016 г. е било предприето едновременно претърсване от два екипа на ОД на МВР – Сливен в жилищата им.

При претърсването били открити и иззети множество археологически обекти – движими културни ценности от различни епохи, които се намирали в стъклени витрини, в кашони и в полиетиленови пликове, разпръснати из цялото жилище. Част от откритите археологически обекти били укрити в пластмасови съдове и кутии, поставени в индивидуални самозалепващи се полиетиленови пликчета.

На Пламен С. вече е било наложено наказание "лишаване от свобода“ за срок от 1 г., като изтърпяването му е отложено с изпитателен срок от 3 г., за друго престъпление.

Окръжен съд – Сливен е насрочил заседанието си за 25.06.2018 г.

 

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Бизнесите, които печелят най много по празници и не искат Денят н...
Инвеститорът за детската болница: Няма да се създава "Национална ...
Европейската статистика: Българите работят най-малко допълнителни...
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
След обществената реакция: Главчев разпореди решението за частнат...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).