Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Двама младежи заклаха пенсионер с ножица, поискаха минимални присъди
Автор: Екип Burgas24.bg 12:54 / 03.02.2020Коментари (0)1625
©
Диян Валентинов и Митко Иванов нямат досиета, но са известни в Белослав с пристрастията си към хазарта. 80-годишният Георги Добрев издъхнал в ръцете им от остра кръвозагуба.

Двамата получиха по 15 г. затвор, a близките на убития ще обжалват. Какво може да накара двама младежи да пребият жестоко пенсионера от съседната къща, да го заколят с ножица и веднага след това да проиграят намерените в дома му пари на комар? Убийците са двама млади мъже, безработни, без досиета, но известни в родния си град с любовта си към хазарта, пише "24 часа".

Убийството на 80-годишния военен пенсионер Георги Добрев потресе Белослав. Старецът живеел сам и като бивш военен имал голяма пенсия. На 21 януари миналата година 20-годишният Диян Валентинов успял да се промъкне в дома на стареца заедно с друг свой познат - Георги Георгиев. Двамата знаели, че старецът има пари в дома си. Знаели и навиците му, тъй като минавали всеки ден покрай дома му. В януарската вечер успели да се промъкнат в жилището на пенсионера без да ги усети, намерили 900 лв. и спестовна книжка с голяма сума и ги откраднали.

Тъй като не успели да изтеглят парите, Диян въвлякъл в престъплението още един свой приятел - 23-годишния Митко Иванов. Двамата отново следили стареца известно време. Били сигурни, че си ляга късно, затова на 24 януари, късно вечерта, двамата нахлули в дома му, сигурни, че ще намерят още пари, надявайки се, че планът им ще успее, без да събудят дядо Георги.

Преди да нахлуят в къщата, ударили няколко чашки за кураж, пушили трева и взели амфетамини. Те били сигурни, че ще намерят парите, които им трябвали, за да покрият дълговете си от комар. Планът им обаче се провалил. Дядото се събудил. Въпреки годините си Георги Добрев оказал сериозна съпротива на апашите, които го нападнали. Последвала жестока саморазправа. Възрастният мъж бил зверски пребит, наръган с нож и довършен с ножица. Освен ударите по главата и по тялото съдебномедицинската експертиза установила счупени ребра - от 6-о до 10-о. Смъртоносните 4 рани в шията били нанесени с ножицата.

“Мъжът буквално е починал в ръцете им от остра кръвозагуба, докато го бият", обясни прокурорът по делото Милен Ставрев. След като старецът издъхнал, двамата задигнали 8000 лв., които успели да профукат още същата нощ на комар. На трупа на възрастния мъж се натъкнал на другата сутрин брат му, който живее в съседна къща. Той веднага се обадил на 112. Пристигналият на място лекарски екип само констатирал смъртта на Георги, а двамата извършители са задържани няколко часа по-късно.

В съдебната зала те се отказаха от разпити на свидетели и вещи лица и приеха всички факти и данни, изнесени в обвинителния акт. Тъй като намалянето на присъдата при тежки престъпления отпадна, те не можаха да се възползват от така нареченото съкратено съдебно следствие. Заради чистото съдебно минало и на двамата и заради младостта им държавното обвинение поиска за тях присъда към минимума. Частният обвинител обаче изтъкна пред съда, че двамата младежи не работят и нямат законен доход. Въпреки това редовно играели комар, пиели по заведения и имали пари за наркотици. Хората ги познавали.

В последната си дума пред съда Диян и Митко обясниха как съжаляват много за стореното, как се разкайват и поднесоха съболезнованията си на роднините на убития от тях мъж. Митко дори заяви: “Съжалявам, че не мога да върна времето назад". Защитниците на двамата и прокурорът поискаха присъда към минимума, тъй като и двамата признаха умисъл за грабежа, но не и умисъл за убийството. В крайна сметка съдът даде на Диян и Митко по 15 години затвор при първоначален строг режим. Освен това те трябва солидарно да платят 50 000 лв. кръвнина на роднините на жертвата.

Срещу Георги Георгиев, който участва в първия грабеж в дома на пенсионера, се води отделно производство. Тъй като той не е бил във фаталната вечер на 24 януари в дома на стареца, ще отговаря пред Темида само за грабеж. Когато това производство стигне до съдебна фаза, съучастникът му Диян Валентинов отново ще бъде изправен пред съда.

Близките на убития Георги Добрев заявиха още на излизане от съдебната зала, че ще обжалват решението на съда и ще искат по-тежки наказания за убийците. “Такова престъпление може само с кръв да се изкупи", каза братът на жертвата. “Страхувахме се, че ще размина с малки присъди въпреки престъплението, което са извършили. Не ги познавам лично и двамата, но всеки ден са минавали по няколко пъти покрай дома на баща ми. Не сме съгласни с тези присъди, ще обжалваме", каза синът на бай Георги Илиян.

Роднините оспорват, че чистото съдебно минало на двамата е смекчаващо вината обстоятелство. Те негодуват, че съдът приема този факт, но не отбелязва, че безработните младежи харчат пари по казина и за наркотици, без да имат законни доходи. “Имало умисъл само за грабежа, а за убийството - не! Ама са пребили и ръгали с нож и ножица човека, докато умре. Това зверство не се ли отчита? Били млади, с по-големи присъди в затвора щели само да им се натрупат още криминални навици А като излязат, дали няма да убият още някого? Никой не вярва, че ще се хванат да работят. Един ден не са работили досега. Чух ги как повтаряха, че съжаляват. Но докато са убивали Георги, не са съжалявали и не са спрели, преди да го довършат", коментира възмутен съсед на убития.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: