Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Две големи родни банки се обединиха, ето какво се променя
Автор: Екип Burgas24.bg 21:47 / 12.04.2023Коментари (0)4335
©
Над 800 общи банкомата и еднакви условия за таксите и лимита на сумите при теглене. Това е едно от следствията за клиентите на ОББ и КБС Банк след юридическото обединение на двете банки. 

Друг резултат е, че вече нямa дa дължaт тaĸcи зa междубанкови пpeвoди, пише "Стандарт".

Нa 10 aпpил в Tъpгoвcĸия peгиcтъp бe отразено вливaнeтo нa бившaтa Paйфaйзeнбaнĸ Бългapия в OББ, което стана възможно след получаване на необходимите разрешения от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ).

Това обаче е само правната част от процеса на сливане, което е едва 1-2% от цялото обединение, обясни Петър Андронов, члeн нa УC нa КВС Гpyп, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop зa Meждyнapoдни пaзapи на KBC, отговарящ за България, Унгария, Словакия и Ирландия, и председател на Надзорните съвети на ОББ и ДЗИ.

Πpeз лятoтo нa 2022 г. бeлгийcĸaтa КВС Гpyп пpидoби бългapcĸия бизнec нa Paйфaйзeнбaнĸ зa 1,015 млрд. eвpo. Toгaвa бaнĸaтa бeшe пpeимeнyвaнa нa КВС Бaнĸ, ĸaтo ĸлoнoвeтe ѝ бяxa peбpaндиpaни c дизaйн, cxoдeн c тoзи нa мpeжaтa нa OББ.

По думите на Андронов, банковото сливане е много сложен процес, на фона на който въвеждането на еврото изглежда като лека закуска в сравнение с 5-степенна вечеря.

"Похарчихме едни пари за подготовка за влизане в еврозоната. Сега обаче еврото е паркирано в гаража и чакаме нов полъх на идеи. През това време ще се концентрираме на оперативното сливане, което засяга 1,9 млн. клиенти и означава тройна работа за служителите", обясни Андронов.

Но изрично посочи, че за клиентите на двете банки няма автоматична промяна от процеса.

Клиентите да чакат съобщение за промяна

"Клиентът е най-важен и той не бива да усети никакви сътресения при интеграцията", каза Питър Рубен, председател на УС и главен изпълнителен директор на KBC Банк и ОББ.

Той обясни, че основните стъпки за ритейл клиентите по обединението ще приключат през септември 2023 г., но процесът ще продължи и през 2024 г. Той включва унифицирането на всички услуги, предлагани от двете банки.

"За клиентите нищо няма да се промени, ако от банката не са се свързали с тях, за да ги уведомят. Затова е желателно те да обръщат повече внимание на съобщенията, които получават", препоръча Рубен. 

IBAN-ите са активни една година

Засега IBAN на клиентите, по които те изпращат и получават пари, се запазват същите. За тях също важи, че смяната ще се извърши след уведомление. Но дори и след това старият IBAN ще продължи да действа 1 година в рамките на обединената банковата система, така че ако бъдат изпратени пари, клиентът ще ги получи.

"Мрежата от офиси се се оптимизира, но също ще остане", увери Андронов. Той посочи, че като голяма банка, която като техническо обединение на активите става номер 1 у нас, ще дават тон на другите банки с намаление на таксите. Те вече са с 10% по-ниски при дигиталните плащания, които са 95 процента от всички плащания.

"Ще се въздържаме от увеличение на таксите за банковите услуги", увери още Андронов.

Едно от трудните неща, което предстои, е съчетанието на тарифите на ОББ и КБС банк. До приключването на процеса на техническата интеграция, корпоративният сайт и дигиталните канали на досегашната "КВС Банк България" ще бъдат обозначени със специален символ до логото на ОББ. 

Най-големият финансов конгломерат

С придобиването на Райфайзенбанк България, белгийската група КВС става най-големият финансов конгломерат у нас, предлагащ всички финансови услуги, с доставчици, които са най-големите в своя сегмент, каза Петър Андронов. 

Общият размер на инвестициите й у нас, които започнаха от 2007 г., е 2,4 млрд. евро. Все още не е ясно дали новата обединена банка ще е първа по активи у нас след април, но ако се сметнат като общ сбор активите на ОББ и КВС Банк към 31 декември 2022 г., те изпреварват първите две в сегашната класация – Банка ДСК и "УниКредит Булбанк".

Бизнесът в България включва всички финансови услуги - банка, застраховател, пенсионно осигуряване, лизинг, управление на активи. Цялата тази мрежа от услуги се управлява от един център, което ще е голямо предимство за 2,4 млн. клиенти общо, след като приключи трансформацията.  

ОББ има най-високия кредитен рейтинг сред банките у нас (А-), даден от международната компания "Фич" (Fitch Ratings). "Това означава, че сигурността, която имат белгийските граждани, я имат и българските клиенти на КВС Груп", подчерта Андронов. По думите му целта на финансовия конгломерат не е непременно голяма печалба, а устойчивост на бизнеса.

"Не търсим по-голям пазарен дял за сметка на качеството", каза банкерът.

Всичко това дава възможност да се правят иновации, инвестирането в които е невъзможно и безсмислено при малък брой клиенти.

Сред иновациите на обединението е и персоналният финансовият консултант Кейт, разработен от компанията майка, който се учи на говори и на български.

Белгийската група силно залага на дигитализацията на финансовите услуги и изкуствения интелект, като за нея работят над 100 учени. Някои от тях са базирани в България. Освен това у нас КВС Груп има три големи центъра за бизнес процеси, като най-големият е във Варна с 875 служители.

Служители

По отношение на служителите, София много прилича на Будапеща и на Прага, като пазарът на труда е поставен под натиск, посочи Петър Андронов. Хората от клоновете са обект на интерес от конкуренцията - не само от други банки, а и от други фирми. Не е учудващо служители от цял клон на банката да отидат да работа в търговска верига като Лидл, посочи Петър Андронов.

София държи една трета от българския финансов пазар и затова е важно да се намери баланс за броя на клоновете тук, допълни той. 

Печалба

Печалбата на банката за миналата година ще бъде инвестирана - ако не цялата, то поне по-голямата част. Окончателното решение за това обаче ще се вземе на Общото събрание на акционерите през юни, каза Питър Рубен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: