Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Две тарифи за ток ще имат хората с няколко имота
Автор: Екип Burgas24.bg 09:37 / 09.06.2022Коментари (0)686
©
От въвеждането на две тарифи за цените на тока, водата, парното и природния газ ще спечелят най-много собствениците на повече имоти и тези, които имат по-голям брой измервателни уреди, а не наистина нуждаещите се. Това са категорични политици и експерти, които обсъдиха на първо четене предложените от ИТН промени в Закона за енергетиката в ресорната комисия в парламента. Депутатите приеха с 11 гласа “за" и 2 “въздържали се", предлаганите текстове, след като изслушаха представители на институциите, бизнеса и мненията на народни представители, информира "Труд".

В законопроекта е предвидено да има две тарифи за тока, водата и парното. Първата ще бъде по-ниска, но ще е само за определени количества, които от Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) ще определят. А втората тарифа ще е по-висока, като тя отново ще се определя от КЕВР. При една от срещите между бизнеса и управляващите, фирмите получиха уверение, че втората тарифа ще бъде близка до значително по-скъпия ток за небитови потребители и чрез допълнителните приходи от битовите абонати ще се осигурят част от средствата за компенсиране на бизнеса за скъпата електроенергия.

Предложените промени ще доведат до неравнопоставеност, защото едни ще получат две помощи - за ток и за парно, а други, които не ползват услугите на топлофикациите - само една. Освен това има примери, в които три домакинства живеят в един имот и ще получат една обща подкрепа чрез по-ниската тарифа за тока, а в други едно семейство разполага с пет имота и може да се възползва от подкрепата пет пъти, стана ясно по време на дискусията преди гласуването.

Все още има и цели етажни собствености с общ топломер, които също няма да могат да се възползват от тарифата за по-ниско потребление, обясниха още експертите.

Чрез двете тарифи няма да се постигне търсеният ефект за подпомагане на нуждаещите се, посочи депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова. Според нея промените ще облагодетелстват собствениците на повече имоти, както и богатите хора, които просто ще разделят потреблението си, поставяйки електромер на всеки етаж на къщата си и отделен за басейна например. Затова тя предложи подпомагането на хората за скъпия ток да става с ваучери или по друг по-справедлив начин.

Представителите на бизнеса отново поискаха предвидимост на компенсациите за скъпия ток, а не обезщетенията да бъдат гласувани почти в последния момент, за да има наистина ефект от тях.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: