Двойно по-малко наказание за шофьора, убил близначките и приятел

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
09:41 / 18.06.2016
819
Двойно по-малко наказание постанови Пловдивският апелативен съд за 23-годишния Атанас Тонев, който погуби близначките абитуриентки Яница и Виолета Филчеви, както и своя приятел Ивайло Петров, баща на новородено.

Зловещата катастрофа стана на 28 април м.г. в Стамболийски. На първа инстанция шофьорът, в чиято кола-ковчег издъхнаха тримата младежи, получи 8 г. затвор и без право да шофира 10 г. След обжалване апелативните магистрати му намалиха наказанието на 4 г. и 4 месеца затвор. 

Според тях констатираните нарушения за превишена скорост от 107 км/ч в населено място "не сочат на трайна престъпна упоритост от страна на подсъдимия".

"Той е с чисто съдебно минало, има добра характеристика, която го описва като отзивчив, неконфликтен, трудолюбив съсед, на когото може да се разчита при нужда", се казва в решението. Отбелязва се и неговото разстройство на адаптацията. 

В хода на делото беше изтъкнато, че Тонев е правил опит да се обеси след случая. Съседка го видяла и го спряла. Неговата адвокатка Светлана Званчева пледира да не се прилага квалификацията "особено тежък случай", а да се третира като причиняване на смърт на повече от едно лице.

В деня на катастрофата Атанас и приятелят му Ивайло отишли до Пловдив с ауди, за да вземат двете близначки. След месец те трябваше да завършат. После поели към Стамболийски. Тонев бил зад волана, а Петров - на предната седалка. 

Абитуриентките седнали отзад. Атанас предприел изпреварване на движещ се пред него "Хюндай". Не могъл да го задмине. От удара аудито започнало да се върти. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.

Източник: в. "24 часа"

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).