Дянков с прогноза кога ще се успокоят лихвите по кредитите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
22:15 / 22.12.2022
608
"Ще има ново начало в политическия спектър. Не останаха десни политици. С изключение на Мартин Димитров. Хората имат нужда от десен политически обект“.

Това каза бившият министър на финансите Симеон Дянков в предаването "7 със 7“ по NOVA NEWS. Следващата година ще е година на политически промени, защото настоящите политици се "поизхабиха“, допълни той. Дянков каза, че за България изминалата година е била тежка и икономически, и финансово. По неговите думи предишното редовно правителство е объркало много нещата в публичните финанси и през 2023 ще страдаме от това. Дянков смята, че да няма редовен бюджет е било добра идея на служебното правителство, защото иначе в НС щеше да стане "наддаване". Той бе категоричен, че през пролетта ни трябва редовен бюджет.

Финансистът обясни, че високите лихви ще продължат до април – май 2023. Това ще се отрази на заемите и съответно и на домакинствата, посочи той. "България върви към по-големи дългове и лихви по по-големи дългове“, каза Дянков.

Той анализира: "Няма шанс България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. Закъсняхме с редица мерки като намаляване на инфлацията, законодателни промени. Най-ранната дата за влизане в еврозоната е 1 януари 2026 г.“ 

По негови думи инфлацията е започна малко да намалява, но и в еврозоната намалява и то бързо. Той поясни, че България трябва да стигне под 10 % инфлация, за да говорим за влизане в еврозоната. Дянков бе категоричен, че поскъпване на цени и стоки няма да има при влизане в еврозона, защото България е в система на валутен борд. "Ние сме вече сме в много голяма инфлация“, посочи той. За приемането на еврото той каза, че в по-малките населени места стои въпросът за спестяванията в левове - кога и как ще се обърнат. Това е тема, по която трябва да се говори сега, за да няма проблеми и спекулации когато се приеме еврото, допълни той.

"Важно е да има редовен кабинет до пролетта, за да има редовен бюджет. Ако това не се случи не може да се водят разговори за еврозоната. Това е важно и за влизането в Шенген“, каза Дянков.

Той е оптимист за следваща 2023 – та година. "Тя ще бъде година на ново начало и в политиката и във финансите“, завърши Дянков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (380):
27.04.2024 Обявиха кредитния рейтинг на България 
24.04.2024 Симеон Дянков категоричен: Финансовата политика на Асен Василев бутна България, затова не сме и в еврозоната
24.04.2024 Дянков с прогноза кога ще сме готови за еврозоната
22.04.2024 Politico: Руската пропаганда и инфлацията пречат на България да се присъедини към еврозоната през 2025-та
22.04.2024 ЕК ни подкрепя за еврозоната през 2025 г., но след изпълнение на конвергентните критериин
19.04.2024 Преди да преминем към евро е добре да се направи това
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).