Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дяволското гърло е единствената пещера, която отговаря на легендата за Орфей
Автор: Габриела Ганев 19:42 / 24.03.2023Коментари (0)1016
© Уикипедия
В шестото издание на "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус" продължаваме пътешестивето към познати и непознати кътчета в България. Тази седмица се насочваме към Девин и околността. Популярният за почивка и лечение курорт се намира в Южна България, област Смолян. 

В Девин има няколко минерални извора с температура  от 37 до 44 градуса. Водата е чиста, безцветна, вкусна и  няма мирис. Условията в Девин са подходящи за лечение на много болести в сферата на сърдечно-съдовата система и нарушения на нервната. 

Освен това общината е богата на водни ресурси, като част от тях са язовир Въча и Язовир Цанков Камък. Посещавайки Язовир Въча имате възможност да видите единствени по рода си потонни постройки, като около тях може да се кара водно колело, лодка или джет. 

Любителите пък на зимните спортове можем да зарадваме с информацията, че Девин се намира само на 30 км от небезизвестния курорт Пампорово, в който можете да се насладите както на качествена почивка, така и на любимите си зимни занимания. 

В околността се намира единствената по рода си пещера Дяволско гърло. Тя е един от 100-те национални туристически обекта на България и участва в движението "100 национални обекта“ с печат и марка. 

"Пещерата представлява огромна пещерна зала с най-високия пещерен водопад на Балканския полуостров, който може да видите, и най-голямата благоустроена пещерна зала, толкова голяма, че може да побере почти целия храм-паметник "Александър Невски“ в София“, разказа Владимир Солаков от туристическо дружество "Орфей-Девин“.   

По думите му мистиката на пещерата произлиза от река Триградска и от легендата за Орфей. 

"Нейната мистика произлиза от две неща. Първото, което е, че всичко, което влиза в залата с река Триградска, която тече в пещерата, и вътре изчезва в края на залата, от другата страна, където реката отново излиза на повърхността не носи нищо със себе си. Загадката идва оттам, че каквото влезе, изчезва безследно без да излезе от другата страна, дори и кибритена клечка или големи предмети, всичко го поглъща и от другата страна нищо на изхода на водата“, обясни той.   

"Втората част от мистиката, която изживяват посетителите на пещерата, е свързано с пресъздаването в беседата на екскурзовода на много древна легенда, свързана с пътуването на Орфей до подземното царство на бог Хадес, за да върне своята любима Евредика обратно в света на живите. Уникалното е това, че няма друга пещера, която изцяло да отговаря по този начин, както отговаря Дяволското гърло, на тази легенда за пътешествието до подземния свят. И именно за това се смята, че точно през там Орфей слиза в царството на Хадес да го измоли да върне своята любима в света на живите“, каза още Владимир Солаков.   

На 20 км. от Девин се намират още две туристически атракции – Ягодинската пещера и "Орлово око“.  

Управителят на Ягодинската пещера и председател на туристическо дружество "Родопея“ поясни Сергей Генчев, поясни, че интересът от страна на туристите към "Орлово око“ се засилва все повече. 

"Изградили сме два пешеходни маршрута към "Орлово око“. В района на Ягодина, Гьоврен, Триград сформираха групи, които си закупиха джипове и извозват туристите, които не искат да се изкачват пеша, до върха, до самото място. Природата е невероятна. Човек, качвайки се на това място, се чувства божествен или летящ орел във въздуха и наблюдава много обекти, планини, докъдето може да достигне. От там е видима планината Пирин, когато е пролетно, снеговете още не са се стопили и се виждат много добре заснежените върхове, част от Рила вижда. Южната част на "Орлово око“ е в посока Гърция, гръцката част, границите ни. Ние посочваме къде е края на България и къде започва Гърция. И на изток са Камчийските езера - също интересна панорамна гледка. Виждат се три села: Чала, Ягодина, Борено. И най-вече, което е по-интересното, че всъщност се виждат 2/3 от Буйновско ждрело, което е най-дългото в страната ни, разположено именно в подножието на Орлово око. Човек, стъпвайки на тази площадка, се чувства като един орел и наблюдавайки всичко какво става около него“, каза още Сергей Генчев.   

Той посочи, че в Ягодинската пещера има множество образования, а тя от своя страна е реновирана и отговаряща на иновациите на времето.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: