Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Джипита изписват ударно лекарства, за да пътуват на екзотични екскурзии
Автор: Екип Burgas24.bg 08:54 / 05.08.2016Коментари (5)1021
© Burgas24.bg
Джипита изписват ударно лекарства на конкретни фармацевтични фирми, за да пътуват безплатно на екзотични екскурзии. За всяка дестинация е необходимо те да съберат определен брой изписани опаковки от даден медикамент.

Това са предимно лекарства за сърдечносъдови заболявания, като хипертония, и диабет, които се отпускат безплатно или частично от Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи пред "Монитор" Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб". 

Тя предостави конкретни оферти, предложени на общопрактикуващ лекар от Варна, като уточни, че те важат и за други градове в страната. Обикновено става въпрос за по-скъпи медикаменти, за които НЗОК трябва да плати повече, а в някои случаи има и разлика, която е за сметка на пациента, уточни Георгиева.

Пред фирмата отчитането е с копието от рецептата за изписаното реимбурсирано лекарство или от компютъра на доктора, където това също се нанася.

За екскурзия до Мексико и Сингапур например джипи трябва да продаде 5000 опаковки от определено лекарство. Гвоздеят в туристическата програма обаче е полуостров Камчатка, за където българи все още пътуват твърде малко. Тази дестинация сега е много модна както в Русия, така и сред европейците, и е много скъпа. За нея лекарят трябва да изпише 6000 опаковки. Толкова трябва да изтъргува и ако иска да пътува на аванта до Исландия и Гренландия. За да се разходи до Западното крайбрежие на САЩ обаче, трябва да се озори да осигури продажбите на 7500 опаковки.

До дни пациентската организация ще изпрати писмо с искането си за проверки до Министерството на здравеопазването и до ръководството на касата.

Като скандално определи ударното изписване на лекарства от определен вид и фирма срещу пътуване в чужбина заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. "Ще разпоредя веднага проверки, щом пациентската организация ни сезира по случая. Започваме веднага", допълни той.
"Не е учудващо, ако има конкурентни позиции, някои да прилагат и такива практики", коментира главният секретар на Изпълнителната агенция "Медицински одит" Димитър Евлогиев, който е и член на надзорния съвет на НЗОК.

"Толкова е скандално, че не знам какво да кажа. Във всички случаи получим ли сигнал и той е мотивиран, следва да има проверки и те ще се правят по същество - индикации за смяна на лекарствата и какво налага промяната", допълни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.08.2016 г.
+1
 
 
скоро бяхме на екскурзия в скандинавските страни и от 42 човека 24 бяха JP - та от цялата страна "незнайно" как организирали се.
Aнонимен
на 05.08.2016 г.
+4
 
 
Ами това го има най-малко от 10 години, но според мен го има и от преди 15 в някаква по-рехава форма. Обаче, когато П.Москов искаше да се изписва активната съставка, а не търговското наименование всички нададоха вой колко е лошо, а то беше защото по екскурзии ще тръгнат от аптеките. Да обаче, един магистър фармацевт обикновено не е собственик и няма чак толкова да може да отсъства от работа, както един лекар, който си изчатква един зам и готово! Има и друг наин за скрити екскурзии. Примерно лекарството е за кардиология. Фирмата производител прави един симпозиум по кардиология примерно в Испания. Хем на едро получава отсъпка - хем е ясно, защо отиват там на екскурзия.
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 05.08.2016 г.
+2
 
 
Какво се правят на скандализирани? Артисти!
+2
 
 
Тази практика не е от вчера и всички го знаем> Само, че трудно се доказва. Не, че някой е тръгнал да търси отговорност... Съсипаха освен цялата икономика на страната и едни добре функциониращи здравеопазване и образование!
+3
 
 
Ха, Добър Ден! Сега ли го разбрахте!? Какво още да чакаме, че да им кажем пак: Ха, Добър Ден!? Този модел на здравеопазването е грешен, следва стъпките на грешките на Европа! Това здравеопазване няма интерес от здраво население! Интересът му е да ни поддържа определено ниво на здравето, достатъчно за да работим, но и да си боледуваме ХРОНИЧНО! 20 век бе век на антибиотиците, сега е век на пробиотиците. Хроничните заболявания си остават непобедени!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: