ЕК се прицели в нашето розово масло

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:31 / 02.02.2023
464
Има опасност Европейската комисия да забрани емблематичното за България розово масло. То може да бъде обявено за химическа субстанция. За този казус алармира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова. 

"Засега този въпрос се оказва неизвестен за правителството и парламента, а е от изключителна важност. Научих за подготовката в промяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че промяната касае етеричните масла и всички земеделски продукти, от които се извличат етерични места - да бъдат контролирани по реда на химичните продукти, наред с петрола и всички вредни продукти", обясни кметът на Казанлък пред Bulgaria ON AIR

По думите на Стоянова това е изключително голям проблем не само за Долината на розите, но и за цялата ни държава. А икономическият ефект от забраняването на етеричните масла в здравеопазването, хранителната и парфюмерийната индустрия е втората плоскост на опасенията им. Според Стоянова ще бъде забранен и затрит цял поминък в страната ни. 

"Това застрашава не само поминъка, но и културата на цяла Европа. 2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси държавата с всичките ѝ лостове на влияние, така че да докаже пред ЕК какви са предимствата на розовото масло за човешкия организъм и да докаже, че това е традиционен поминък, който не трябва да бъде заличаван. Трябва да искаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла", настоя кметът на Казанлък.

За да защити българския интерес, с казуса се зае евродепутатът Андрей Новаков. Той заяви, че все още никой не е тръгнал да забранява розовото масло, но ЕК планира да промени начина, по който регулира неговото производство. 

"Разбирам тревогите на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална идентичност. Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина", коментира Новаков.

Tой поздрави кмета на Казанлък, че веднага се е заела с проблема, за да подготвят навреме защитата на розовото масло. И изтъкна, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в която расте тази роза.

Новаков се е видял с част от македонските българи, които се срещнаха с комисаря по въпросите на съседството и разширяването на Европейския съюз Оливер Вархей.

"България трябва да проучи възможността да съди РСМ в Страсбург за това, че системно се нарушават човешките права на хора, които се самоопределят като българи. Очевидно напрежението се покачва. Като нация се държим както трябва - великодушно и не сме дребнави, дадохме зелена светлина да бъдат част от ЕС. Тези жестове на великодушие се четат грешно като слабост. Ще ми се да реагираме по-остро, когато наши братя биват пребивани почти до смърт", каза Новаков по горещата тема.

 

 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Вредно ли е готвенето на газ?
19 хиляди от българите са без препитание, а нямат и 25 години – с...
Не сте яли такова агнешко за Гергьовден
Правото на пенсия според различните категории труд
Започва празната седмица
Голямото прибиране: Очаква се засилен трафик у нас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).