Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
EVN настоява пред ДКЕВР процедурата по отнемане на лиценза да бъде спряна незабавно
Автор: Екип Burgas24.bg 13:28 / 07.04.2014Коментари (17)1252
© Burgas24.bg
Днес EVN България Електроснабдяване представи своето становище на открито заседание в ДКЕВР във връзка с решение на комисията за откриване на процедура за отнемане на лицензията на дружеството като краен снабдител.

В своето становище ЕVN България Електроснабдяване посочи, че не приема да бъде упреквано за настоящата ситуация в сектора нито да носи вина за недостига на средства в НЕК. Дружеството не приема да бъде обвинявано и за евентуално бъдещо увеличение на цените на електроенергията с цел покриване на този дефицит.

Конкретният дефицит, за който EVN България Електроснабдяване е упреквано в момента, е в резултат от дългосрочна държавна политика за насърчаване на зелена енергия, което е отговорност на самата държава, а ДКЕВР като регулираща орган е призван да създаде подходящ механизъм за финансиране на тази държавна политика. За периода 1 юли 2012 г. до 31 юли 2013 г. дефицитът за EVN България Електроснабдяване, в следствие на изпълнение на тази държавна политика е в размер на 248,6 млн. лв.

Трябва да се отбележи, че EVN България Електроснабдяване и останалите крайни снабдители бяха натоварени със задължението да изкупуват, произведена на тяхната лицензионна територия енергия от ВЕИ, за което да бъдат изцяло компенсиране от държавното дружество. Консолидирането на всички приходи и разходи в НЕК, като обществен доставчик, е механизмът, който държавата е избрала за реализация на тази своя политика по насърчаване на производството от ВЕИ. Ето защо всички приходи (включително надбавките за зелена енергия), които идват от потребителите, също се събират в НЕК. Този т.нар. "pass through" принцип беше въведен през 2007 г. и все още се прилага. По този начин формално НЕК винаги е била отговорна да предложи на ДКЕВР размер на добавките, който да е достатъчен за финансиране на всички разходи необходими за реализиране на държавната политика, свързана с ВЕИ. ДКЕВР от своя страна е отговорна да осигури достатъчно приходи за това. В този смисъл законът поставя EVN България Електроснабдяване "по средата" между производителите на енергия от ВЕИ, НЕК и потребителите, но без да му дава формални инструменти, да влияе върху финансовите отношения между тези страни. В последните години всички сме свидетели на регулаторни решения, които са спорни от правна и икономическа гледна точка. Важни актове на ДКЕВР като Методиката за компенсиране от 2012 г. и Решението за цена достъп за ВЕИ производители от 2012 г. бяха отменени от Върховния административен съд.

Въпреки че в заявлението си за нови цени от 1 юли 2013 г. НЕК беше посочила, че има некомпенсирани разходи за енергия от ВЕИ, при определяне на цените и ДКЕВР, и НЕК не осигуриханеобходимото финансиране за осъществяване на държавната политика за насърчаване на ВЕИ чрез т.нар. "зелена добавка". В резултат от това цялата система остана недофинансирана.

EVN България Електроснабдяване "алармира" и многократно информира всички компетентни институции за огромния дефицит, създаван в системата в продължение на повече от година.

От юли 2012 г. досега EVN България Електроснабдяване изпрати общо 105 писма до институциите по този въпрос:

• 51 писма до ДКЕВР
• 20 писма до МИЕТ
• 24 писма до НЕК
• 5 до БЕХ
• 2 писма до Народно събрание
• 3 до Министерство на финансите

Въпросът беше поставян пред всеки от шестимата нови председатели на ДКЕВР и седмината изпълнителни директори на НЕК през последните 20 месеца. До този момент нито една институция не се е ангажирала с решаването на проблема.Ето защо считаме, че настоящата позиция на ДКЕВР да се дистанцира от проблема и да стовари цялата тежест и отговорност върху EVN България Електроснабдяване е неприемлива и непродуктивна. Сегашната криза в сектора може да бъде преодоляна единствено, ако ДКЕВР поеме отговорност за създаване на законосъобразен и справедлив механизъм за компенсиране, както препоръча и Световната банка в доклад от 27.5.2013 г. Със стартирането на процедура за отнемане на лицензията на EVN България Електроснабдяване, ДКЕВР рискува да предизвика непредвидими за енергетиката последици предвид неясната законова рамка. В тази връзка считаме, че отнемането на лицензии само по себе си няма да помогне за покриването на съществуващите дефицити, но ще внесе допълнително напрежение и несигурност в системата и сред клиентите. Със или без EVN България Електроснабдяване този дефицит в системата остава. Начинът да се подкрепи финансовата стабилност на НЕК, както и сигурността на националното снабдяване с електроенергия, не трябва да бъде за сметка на финансовата стабилност на крайните снабдители и сигурността на регионалното снабдяване. Не трябва да забравяме, че националните закони и мерките, предприети от българските държавни органи, трябва винаги да бъдат в съответствие със законите на Европейския съюз (като например директивите относно енергетиката и правилата за държавна помощ). В конкретния случай с EVN България Електроснабдяване нито един от тези стандарти в европейското законодателство не е спазен.

С оглед на всичко това дружеството смята, че няма основания за да бъде отнета лицензията му за дейността краен снабдител и настоя пред ДКЕВР процедурата да бъде преустановена незабавно. Като дългосрочен инвеститор,вложил значителни средства в българския енергиен сектор, EVN е заинтересовано от стабилността на сектора и ще продължи да работи за неговото устойчиво развитие в услуга на клиента.




Още по темата: общо новини по темата: 289
01.07.2016 »
01.07.2016 »
30.06.2016 »
28.05.2016 »
15.04.2016 »
01.04.2016 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 08.04.2014 г.
0
 
 
Шутовете в гъ*ъ , и да изчезвате като бити пе****си .
+1
 
 
гадни мошенници , да се махат веднага мамицата им мръсна
+5
 
 
Те сами няма да си тръгнат, нито държавата с меката си китка ще ги изгони. Само ние гражданите можем да го направим
на 07.04.2014 г.
+6
 
 
Между другото b-real също е прав! Цялата държава,в това число и енергоразпределителите е разклатена от проклетите ВЕИ! Хора които и в момента са във властта имат огромни паркове и подписаха договори с които скапаната зелена енергия трябва да се изкупува на цената на злато и диаманти. Отделно от това се получава един омагьосан кръг и сериозно се вреди на най-голямото и единствено останало национално богатство АЕЦ,защото централата не се ползва номинално,понеже има излишък от ток заради трижди проклетите ВЕИ а когато АЕЦ работи с намален капацитет,това е ненормален режим за реакторите и драстично спада техния КПД в следствие на което и от там тока повишава своята стойност.
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
+5
 
 
НЕЗАБАВНО ИСКАМ ДА МИ ПРЕДЛОЖИТЕ БЕЗПЛАТЕН ТОК ДО 2555г.!НЯМА ДА ВИ БАВИМ ВЪОБЩЕ!ВЗЕМАМЕ ВИ ЛИЦЕНЗА ОДМА!
+4
 
 
или сте много тъпи под мен или се правите на такива и невиждате как държавата ще ви(ни) изклати
+2
 
 
ВИЖТЕ УНГАРИЯ И ВИКТОР ОРБАН !!! ЗНАЧИ ВСЕ ПАК МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ И БЕЗ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В ЕДНА ДЪРЖАВА ДА СА ПОСЛУШКОВЦИ НА БРЮКСЕЛ !!! ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ И ТУК !!!
егати новия облик-мн.е мрачен
на 07.04.2014 г.
+5
 
 
Незабавно ускорете процедурата по отнемането и до края на м.април да са на хиляди км от границата ни!!!!Завинаги!!!!!
Aнонимен
на 07.04.2014 г.
+15
 
 
отиваитеси крадци мрьсни вьн билет самолет хаиде чаооооо
на 07.04.2014 г.
+12
 
 
Багажа и обратно в Австрия ,иначе тока го праим 0,10 с ддс и щe работите на 0,005 ст печалба
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: