Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Един кореняк пловдивчанин: Майна, ако не осъзнавате, че с Альоша бяхте жигосани като роби, то значи все още сте такива
Автор: Екип Burgas24.bg 15:19 / 20.01.2024Коментари (58)1154
© Plovdiv24.bg
Радослав Бимбалов, който през средата на 90-те бе част от български музикално-сатиричен дует "Замунда банана бенд“, сподели в страницата си във фейсбук своите размишления за паметника на Альоша в Пловдив:  

Като кореняк пловдивчанин, майна до дъното на столичната си душа и най-вече като човек, който вече е свалял Альоша от хълма, да ви кажа някои неща.

Преди десетина години пуснахме една невинна реклама за пловдивски мол. Във визията Альоша го нямаше на хълма - беше слязъл до мола да пие една бира в жегата.

Веднага след като излезе тази закачлива реклама няколко (да, НЯКОЛКО СА) българо-руски сдружения от Пловдив излязоха с гневна декларация, в която анатемосваха нас, авторите. Възмутително било, поругаване сатанинско.

Тия дни чета всякакви възгласи относно този шейсет и пет годишен каменен чичо с автомат, под чието дуло съм израсъл. От "оставете историята на мира“ до "той е нашият Исус“ (Рио де Жанейро, майна).

Някои псевдо-патриоти от междутепетен вид дори заявиха, че този паметник изобразявал руския освободител от турското ни робство. Доста плиткоумно, защото солдатът е в униформа на съветската Червена армия, а отдолу дори си пише, ама кой ли ти чете…

Надига се и пловдивският еснафлък (роден, мил, обичан от мен) и казва "абе цялата работа втасала, майна, тва ли е най-важното в момента?“.

Изпуснали сме момента, това е вярно. Трябваше още преди трийсетина години да премахнем всички символи, които съветската власт и нейните български слуги бяха поставили на челата ни. Точно както в Германия изкъртиха свастиката от всички обществени сгради веднага след падането на нацисткия режим.

Альоша не е артистична татуировка, нито е белег от миналото. С щръкналите над всичко и всички Альоша, Моча и всички останали подобни символи ние бяхме жигосани, като истински роби.

И, майна, ако не осъзнавате това значи все още сте такива", завършва поста си Бимбалов.

Сега Радослава Бимбалов е рекламист, писател и политически коментатор.  Издава първия си роман на 25 години. "Аз, маниака“ (изд. "Хермес“, 1998) е посрещнат с интерес от читателите и въпреки че продължава да пише статии за редица медии и да публикува разкази в общи сборници, в следващите 23 години авторът решава да не издава самостоятелна книга. По негови думи – защото не е готов, трябва тепърва да опознава хората и да се учи да пише.

През 2022-ра излиза неговият сборник с разкази "Млък“ (изд. "Сиела“, 2022), който попада в номинациите за наградите "Перото“ и "Хеликон“ и печели престижното трето място в конкурса "Национална литературна награда "Йордан Радичков“



Още по темата: общо новини по темата: 15
31.01.2024 »
29.01.2024 »
18.01.2024 »
13.12.2023 »
10.08.2023 »
17.05.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Рано или късно щом са го набелязали ще върви. Надолу. Но ми се иска да го запазят. Долу. Някъде около Братската могила. Искам на 9 май да видя колко ще отидат да му отдадат почит и китки. Щом им е история и символ ,би следвало да си го почитат където и да е.
0
 
 
Грантоядите ентусиазирано доказват платената си лоялност към русофобската американска федерация и заедно с това реабилитират хитлеризма, като злословят срещу паметта за армията, която го е разгромила.
0
 
 
Един болен зъб почне ли да се клати ,рано или късно пада сам или го вадят.
+2
 
 
До другарите ,които защитават армия окупатор на нашата мила Родина. Хора,като ви е толкова мила и обичате СССР и толкова силно мразите САЩ,Англия,Германия,защо изпращате децата си да учат в тези страни а не в Москва,защо спестяванията ви са в евро и долари а не в рубли,защо всички си купувате Мерцедес,Тойота а не Лада,Москвич.Мога още много въпроси да ви задам ,но мисля ,че няма смисъл.Едно не мога да си обисня,как за 45 години комунистите промиха мозъците на толкова много хора и подправиха и промениха нашата история,а за 35 години не може да се поправи това.Това говори много лошо за нас като народ.Имам чувството ,че половината българи обичат СССР повече от България и аз имам призив ,да не им пречим и отворим границата към Москва.Путин има нужда от такива хора,войната ще продължи поне още една година.Хайде ватенки,подкрепете своя вожд!
+3
 
 
Бимба, абсолютно си прав! Роби са! Отвратително са прости и си държат на робския нашийник и камшика. Само където комуниста е генетично и умствено увреден и не осъзнава какъв мизерник е!
0
 
 
И Альоша слязъл да пие кафе в МОЛ Марково тепе. И МОЛ-а винаги си е бил там и кореняците пловдивчани си пият кафето там. А МОЛ е за тези които не знаят градски уневерсален магазин (ГУМ),а сегашния ритейл център е търговски комплекс. Много бързо си продадохме ценностите. В Германия няма MALL,но имаTOR(бившето наше ГУМ).Там MALL няма да има, къде си пият кафето немците?
0
 
 
Жигосан ти е безродния мозък в скапаната глава! И не ми говори на майна, щото не си такъв г-н редник!
0
 
 
Ами синагогите ще ги гледаме ли тия чифути,ами красивите църкви Ал.Невски и Руската да ги бутаме те не са български,ами панелите незабавно тряя и тях,ами Аспаруховия мост,ами пътищата,ами нз кво си.Давайте да си бутнем всичко и готово.
0
 
 
Какво ще правим с 2рата по големина джамия в страната на пъпа на града-ще е махаме ли?Какво ще правим с другите паметници?С новините на турски?Римския стадион не е правен от бълтари ще го махаме ли?Ндк е комунистически ще го махаме ли,Шипка,Бузлуджа.Аеците и те.Курортите Албена,Златни,Слънчев бряг правени от комунистите ще го махаме ли.
0
 
 
През к**а ми е дали ще го махат или не този Альош.Той не е пловдивчанин или българин,с минаване на годините вече се е превърнал като емблема на града и всеки го свързва не с Русия или Ссср,а 90% с баловете и яденето на мелби на стената.Това е най най май-маловажното дали ще го махат или не.И като гледам какви пари ще искат за да го махнат май няма да има никъв смисъл тия пари да се дават,а по-добре да се дадат да се облагороди тепето.Това са минали неща защо занимавате народа с това...Ако го махнем и станем Япония още днеска да го махаме,ама ако си останем на същото ниво никъв смисъл.Този Альоша мисля че е строен с пари на СССР или бъркам?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: