Един от най-големите производители у нас отнесе сериозни глоби за замърсяване на въздуха

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:13 / 16.12.2022
532
Актове на стойност над 50 000 лева за замърсяване на околната среда са наложени на производителя на бои и лакове "Оргахим". Това е в резултат на комплексна проверка, извършена от експертите на Регионалната екоинспекция в Русе. С общо 6 акта и 28 предписания е завършила комплексната проверка във фирмата за производство на бои, лакове, разредители, грундове и лепила "Оргахим". Еколозите влязоха в производственото предприятие след множество оплаквания на жители на Русе за неприятни миризми.

Установено е нерегламентирано използване на сифони към производствените помещения и те са пломбирани. При проверка на локалната пречиствателна станция за отпадъчни води са констатирани химически продукти с миризма на разтворители, които не могат да бъдат пречистени с наличната технология. Пречиствателната станция е спряна принудително, за да не отвеждат тези замърсени води в градската канализационна мрежа, която зауства в река Русенски Лом.

Еколозите са установили нарушение и по отношение на отпадъците. При пускане на всяка партида готова продукция се отделя количество, което да послужи като контролна проба. Не става ясно обаче какво се случва с нея - дали се третира като отпадък или се използва като продукт по предназначение.

Съставени са общо 6 акта за смесване на отпадъци, за неизпълнение на условие в комплексното разрешително, за процедурни несъответствия по управлението на опасни химични вещества, както и неуведомяване на контролния орган за монтиране на спомагателни съоръжения за производството.

На "Оргахим" са дадени и 28 предписания по компоненти и фактори на околната среда, които се отнасят до цялостната дейност на площадките.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).