Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Един от най-модерните крематориуми в Европа се намира у нас
Автор: Пламена Николова 14:35 / 05.08.2019Коментари (1)1781
Варна вече има един от най-моредните крематориуми в Европа. Ултрамодерното съоръжение, чието строителство започна през миналата година, е вече готово и действащо, съобщи за Varna24.bg управителят на фирмата "Крематориум Инвест“ ООД Кирил Стоянов.

Крематориумът е с РЗП от 1200кв.м. и е изграден върху терен от около 8450 кв.м. в съседство със "Западен гробищен парк“ - Тополи. Техническото съоръжение е на немската фирма ИФЦВ, най-големият производител на такава техника в Европа.

Работният процес е напълно автоматизиран с компютърно управление, което при необходимост позволява дистанционна диагностика от завода в Германия.

"Проектът включва ритуална зала и зала за раздаване. Предкамерното помещение е направено като зала за присъствие, така че да има атмосфера за близките, когато присъстват при изпращане за кремацията. Крематориумът е уникален не само за страната. Технологията, по която работим гарантира на 100%, че урновият прах е единствено от костите на починалия, няма никакви други примеси.

Крематориумът решава един сериозен проблем за големите градове и в частност  Варна, където са изчерпани местата за гробищни паркове. Кремацията е бъдещето за Европа. Тя навлиза все повече като основен метод за погребване. В Източна Европа все още е алтернатива, но в Западна е основен метод. Вече законът позволява прахът от урната да се съхранява в дома ни.

Всеки може да отдели кът от дома си, където да съхранява тленните останки на свой близък. Има хора, които предпочитат да положат урната в стар гроб. Виждали сте по филмите как аристократичните семейства имат специално място в дома си за урните на близките си, други предпочитат да разпръснат праха им на любимо място за починалия. Урната може да бъде съхранявана и в изградения при нас и колумбариен парк. Той носи наименованието "Варненски могили" и е направен като отделни могили, където лицето е с бял масив и с ниши, покрити с черни гранитни плочи.

Специфичното е това, че урните са немски, алуминиеви. При нашите кремации използваме шамотна плочка с идентификационен номер на починалия, така че ако нещо се случи с алуминиевия надпис и той се заличи или има няколко урни в гроб, по номера може да се разпознае коя урна на кого е. Този номер ние съхраняваме в база данни завинаги. Имахме огромен интерес към изграждането на криматориуми в Бургас, Русе и Благоевград, но на практика от това няма нужда, тъй като нашият крематориум може да поеме нуждите на половин България. При нас има готовност да се окаже и психологическа подкрепа на близките, знаете, че раздялата с близък човек и много болезнен момент за всеки", сподели Кирил Стоянов. 

Припомняме, че сградното съоръжение има едноетажна административна част със зала за провеждане на траурни церемонии и зала за раздавки, както и работна част с голямо хладилно помещение и работно хале на две нива, където е  монтирана техниката за извършване на самия процес на кремация, която е надлежно сертифицирана и отговоря на изискванията на европейските норми за отделяни вредни емисии.

Днес учените са единодушни, че първите кремации са извършени около 3000 г. пр. Хр., предимно в Европа и Близкия Изток. Кремацията на починалия е била разглеждана в много древни култури като форма на погребение, предлагано от религията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.08.2019 г.
0
 
 
Той както върви скоро ще фалира! То и умрели не останаха...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: