Една легенда се завъща! Любимо на много българи списание ще заживее отново

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
19:27 / 25.11.2022
607
Любимо на поколение българи списание се завръща на родния пазар. Става дума за "Дъга", която ще се завърне  този декември! Изданието ще заживее отново като антология от български комикси, след почти 20 годишно прекъсване.

"Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса "Няма ли да е яко да видя нов брой на "Дъга“? Мухата ни пусна нашият приятел Симеон Захариев. Това ни запали и постепенно започнахме да "откриваме топлата вода“ за това как се прави "Дъга“. Две години и една пандемия по-късно, най-накрая можем да му се порадваме“, коментира Андрей Андров, който е и редактор на антологията.

Визуален редактор е Джулиано Димитров, Денис Българанов е редактор и коректор, а Стефан Митов – графичен дизайнер. Томът се издава от "Потайниче“.

Първият му брой излиза в края на 1979 година. До началото през 1989 г. на икономическите и политическите промени българският пазар е недостъпен за западни комикси. "Дъга“ е сред малкото списания в България, изцяло посветени на комикси. Заради мудното си издаване, специфичния си стил, засилената конкуренция и общата лоша икономическа обстановка, след промените списанието бързо губи популярност и спира да бъде издавано. Последният, 42-ри брой, излиза през 1992 година. Повечето от сътрудниците му емигрират или намират нова професия като компютърни дизайнери. В последно време списанието прави опити за своето завръщане на пазара с ново поколение от български илюстратори. То е с изцяло обновена структура, рубрики и слоган.

През 2003 и 2004 излизат няколко нови броя на списанието, публикувани от "Мунтеану & Мунтеану“ СД. Номерацията за новите броеве започва наново, като 1 и 2 брой излизат през 2003 г., а 3-8 броеве – през 2004 г. След публикуването на брой 8 през юни 2004 г. изданието е прекратено.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).