Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Една област изпревари столицата по заплати
Автор: Екип Burgas24.bg 08:44 / 27.11.2022Коментари (5)460
©
София-област е на първо място в страната по най-висока средна месечна брутна заплата. Изследването е на Института за пазарна икономика. Доскоро първо място се държеше от София-град. 

Според изследването на института София-град и София-област са безапелационните първенци по заплати в страната. Например, към средата на тази година средната брутна заплата в столицата вече надвишава 2300 лева. 

Но след София и населените места в областта, в класацията за най-високи заплати се нареждат областите Варна, Враца, Пловдив и Стара Загора. Въпреки че са на челни места, в тези области възнагражденията са чувствително по-ниски от столицата – и варират около 1400-1500 лева. 

А традиционно един от градовете с най-високи възнаграждения е град Пирдоп.

Георги Панов работи в едно от големите предприятия за производство на рафинирана мед в Средногорието. Като специалист в сферата на фирмената сигурност смята, че взима атрактивна за стандартите на страната заплата. Челната позиция на Пирдоп в класацията по заплати си обяснява по пътя на логиката. 

"Ние, не толкова като Пирдоп, колкото като регион, сме център на рудодобива и металургията, да не кажа най-типичния център. Ако ме питате какво ще стане, ако днес по някаква причина, просто изчезнат предприятията от района, районът ще западне тежко, не мога да кажа колко бързо, защото тука има и едни относително млади пенсионери с едни относително добри пенсии пак от заводите“, казa пред NOVA Панов.

И докато заплатите и пенсиите в металургията осигуряват спокоен живот в малкия град, то много от хората, които работят на други места взимат малки възнаграждения, споделя друг местен жител. 

"На територията на община Пирдоп оперира най-големия данъкоплатец в държавата, но имайки предвид това, че на територията на предприятието работят около 800 човека, а общината е от седем хиляди, тук е изкривена статистиката“, смята кметът на Пирдоп Ангел Гергов. 

"Ние знаем, че медалът има две страни, това, че община Пирдоп е писмена на трето място като размер на средната брутна заплата, води и своите негативи. "Да кажем един килограм месо може да бъде купен в София по-евтино, отколкото в Пирдоп",  допълва Геров. 

Бездната между хората с високи и ниски доходи в града е голяма. Много от местните, които не работят в заводите, са заети в сферата на услугите и земеделието. 

Според изследването на Института за пазарна икономика най-ниските средни годишни заплати през 2020 година са били в областите Благоевград, Видин, Кюстендил и Хасково. 

"Благоевград и Кюстендил, за съжаление, се оказаха в една много неприятна ситуация, София беше един много силен магнит за тяхната работна сила и съответно през последното десетилетие изсмука една немалка част от по-високо квалифицираните работещи там“, обясни Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Въпреки че Кюстендил е сред областите с най-ниски заплати, през 2021 година попада в челната четворка за най-висока заетост. Заедно с Варна, София-област и София-град. 

По думите на Адриан Николов повишаването на заплатите у нас се случва на две скорости. И е категоричен в заключението си. "Като цяло динамиката не е достатъчно положителна, за да пребори инфлацията. Има едно реално обедняване на работещите, което не сме виждали от десетилетия“, посочи експертът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.11.2022 г.
0
 
 
'Айде стига бе,сериозно? А дано,ама надали или пък Да,бе да!
Aнонимен
на 27.11.2022 г.
0
 
 
То и в габрово е както в кюстендил ама четох друга тъпа класация че габрово набира скорост с заплати е това е добре ако добри заплати наричат 1000 1200лв
Aнонимен
на 27.11.2022 г.
0
 
 
В Кюстендил има така наречения комитет на работодателите...събират се в някоя кръчма и решават ,че добри заплати не трябва да се дават....мотото е лев отгоре е добро заплащане...трябва много да се работи , малко да се получава
0
 
 
Челопеч и Крумовград са пред всички.Дънди плаща яко.
Aнонимен
на 27.11.2022 г.
+1
 
 
Е как! Като направят заплатите на 240 депутати, в МС, президентство, БНБ и всякакви синекурни служби по 10000лв. , то "средната"заплата може и да е восока...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: