Екатерина Захариева: Ужасих се от данните за управлението на КТБ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
10:48 / 01.04.2015
2017
Още от 2008 г. службите за сигурност са имали информация, че Корпоративна търговска банка не е съвсем стабилна, но защо не са реагирали още тогава? Това попита началникът на Кабинета на държавния глава и бивш служебен вицепремиер Екатерина Захариева в предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Сега е моментът държавата да покаже, че институциите работят, но въпросът е защо не са работили, когато трябва, за да не се налага в момента прилагането на извънредно законодателство, което е меко казано нелицеприятно", коментира още Захариева.

По думите й, част от нещата, които мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев разказа в интервюто пред Явор Дачков, със сигурност са истина.

"Все пак, ако имаш да казваш нещо, кажи го публично. Така звучи като блъф - "Оставете ме да си придобия имуществото, което съм купил с парите на хората, защото иначе ще разкажа много лоши неща за вас", подчерта още тя.

"Аз се ужасих - това не е банка, а институция за събиране на средства, за да се купуват едни предприятия. Ужаси ме фактът, че 80% от кредитите там се оказват кухи", допълни Екатерина Захариева.

Според нея с мерките, които правителството и парламентът предприемат по случая "КТБ", той няма да остане неразнищен. "Нека все пак да видим резултатите", поиска тя.

"Абсурдно е управителят на БНБ да прехвърля вината върху подуправител и това, че собственикът на банката го е заблудил. Мандатът му изтича, но не и отговорността", коментира Захариева поведението на гуверньора на БНБ Иван Искров, който последователно обвинява политиците за липсата на воля за разрешаване на проблема в КТБ.

Цветан Василев не се е срещал с президента Росен Плевнелиев или с членове на служебното правителство, категорична бе Захариева по повод твърденията на банкера за контактите му на най-високо политическо ниво.

Референдум

Началникът на кабинета на държавния глава потвърди намеренията на президента Росен Плевнелиев да инициира референдум за изборните правила.

"Такива са и заявките на управляващата коалиция. Българите в чужбина ще трябва да се организират да гласуват", посочи Захариева.

"Задължителното гласуване трябва да бъде въведено с електронното гласуване. Не е нужно да се говори за глоби, а за лишаване от някакви административни права, в други държави има и стимули. Ако искаме хората, които управляват, да не са избрани с платен, корпоративен и всякакъв друг престъпен вот, това е необходимо", категорична бе Захариева.


Виж коментарите (3)

Още по темата (214):
30.01.2024 Цветан Василев е с европейска заповед за арест
22.01.2024 Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест на Цветан Василев
05.07.2023 Кольо Парамов за КТБ: Нито един процес по закона "Рико" не се е отървал без много сериозно наказание, нашите подсъдими няма да бъдат пожалени
24.04.2023 Сигналът на Цветан Василев срещу Иван Гешев е внесен в СГП
20.04.2023 Сийка Милева: Издадена е нова Европейска заповед за арест на Цветан Василев
13.04.2023 Олигарх в ефира: Говори банкерът-беглец Цветан Василев
Още новини от Национални новини:
Две години по-късно: КЗК ни обясни защо се стигна до бой за олио ...
Земетресение в Черно море е станало тази сутрин
Джип предизвика тежка катастрофа, шофьорът бил много пиян
Една област въведе спешни мерки заради заболелите от коклюш
Увеличават заплатите в Българската армия с 30%
Черни облаци надвиснаха над Лена Бориславова, отива на съд за кле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).