Ексклузивно: Идея: Рестрикции за тези, които не искат да се ваксинират

Автор: Диана Бикова
Коментари (35)
19:19 / 05.07.2021
3883
Българите, които не желаят да се ваксинират, да понесат рестриктивни мерки, така както е в Германия и в САЩ. Във Федералната република за всеки гражданин е определен ден и час за ваксинация и, ако не се яви, му се налага глоба. Отвъд океана пък онези, които са отказали, сами плащат лечението си, ако се разболеят от Covid-19. Идеята е била обсъждана на оперативката на градската администрация днес. Възможно е предложението да бъде облечено в писмена форма и да се придвижи нагоре по етажите на властта, научи Plovdiv24.bg.

Въвеждането на рестриктивни мерки е с цел повишаване на процента ваксинирани граждани. По данни на доц. Ангел Кунчев към момента едва 11% от населението на България е имунизирано. Нежеланието на хората силно притеснява здравните власти на фона на настъпващия Делта вариант, който по последна информация вече е пренесен от Русия в скандинавските държави след мачовете от европейското по футбол в Санкт Петербург. Прогнозите са, че през летния период тази разновидност на коронавируса ще бъде пренесена и в България. 

Рестрикциите са необходими, тъй като става въпрос за общественото здраве, при отказ от ваксиниране - човекът става заразоносител, а лечението на болните е много скъпо, коментира идеята шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов. Според него няма да се нарушат конституционните права на гражданите, тъй като държавата предлага безплатна ваксина. Дава като пример хотелиерите в "Албена", които плащали по 500 лв. на служителите си, които се ваксинират.

Нежеланието за ваксиниране е в резултат на корпоративната война срещу "Астра Зенека", смята Калинов. Хората вече са достатъчно информирани, но въпреки всичко процесът върви мудно. За ужас на общинския здравен отдел, в 8-те имунизационни кабинета не могат да се съберат 6 души, за да се отвори флакон ваксина на "Пфайзер". В изнесения кабинет в ДКЦ "Изток" не е отишъл нито един човек.

Общинският здравен шеф обяви, че е силно обезпокоен от това, което предстои наесен. Очаква да има сериозен бум на болни с пик около 15-20 септември. "Не искам да стресирам хората, но говорим за тежко заболяване и смърт", коментира той.

Виж коментарите (35)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха за лихвите по депозитите
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Димитър Главчев се отказва от 9 100 лв. заплата като външен минис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).