Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Ексон Мобайл" иска да участва в търсене на нефт и газ в Черно море
Автор: Екип Burgas24.bg 11:06 / 05.05.2015Коментари (0)1356
©
"Ексон Мобайл" се отнася много сериозно към възможността за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море. Това заяви вицепрезидентът по проучванията за Европа и Каспийския регион в "Ексон Мобайл" Стейси Уелтмър по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на "Булгартрансгаз" Делян Димитров. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Срещата се проведе в новопостроения глобален офис на "Ексон Мобайл" край Хюстън (щата Тексас, САЩ), а българската делегация беше първата международна делегация, приета в новата централа на американския гигант.

По време на срещата вицепрезидентът на "Ексон Мобайл" Стейси Уелтмър подчерта, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока "Терес" и "Силистар" в Черно море.

Делян Добрев информира представителите на най-голямата нефтена и газова компания за параметрите на двата блока и подчерта, че обявата за старта на конкурсите за "Терес" и "Силистар" вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и компаниите, които желаят да участват могат да купуват документи до 17 август 2015 година.

Компаниите могат да подават оферти до 21 септември, тази година, отбеляза още Добрев. Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков обясни, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата "Силистар" и "Терес" ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години.

Делян Димитров подчерта също, че в момента България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция и след изграждането им капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно и освен това вече е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен.

От "Ексон Мобайл" заявиха, че оценяват и имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: