Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Ако човек е на заплата и може да предоговори своите доходи, то човек на пенсия няма как
Автор: Екип Burgas24.bg 17:26 / 15.01.2023Коментари (0)881
©
Намаляващата ни покупателна способност трябва да ни притеснява, защото инфлацията върви всеки ден, а доходите не. Няма заложени механизми за индексация, както в други държави, и ние трябва всеки път да чакаме политиците да се сетят, ако изобщо го направят. Така че трябва да има механизъм, който да автоматизира индексацията на доходите, това ще бъде най-доброто решение, защото тогава процесът ще става автоматично, ако то зависи от инфлацията“. Това заяви в интервю за БГНЕС Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители“.

Николов уточни, че ако човек е на заплата и може да предоговори своите доходи, то човек на пенсия няма как. "Прословутото "швейцарско правило" за пенсиите, което преди години се обсъждаше да се въведе, но не стана, е един такъв пример“, обясни още той.

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и следващата година, очаква експертът.

"Причина за това е, че основните лихви тръгнаха нагоре, а оттам и лихвите в търговските банки ще започнат да се повишават. Това е добра новина за вложителите, защото те ще получават по-голяма лихва, но за тези, които вече имат кредити, това е лоша новина. Засега очакваното повишаване не е много голямо, не е повод за паника, но всеки трябва да има това предвид, когато има план да тегли кредити“, обясни още той.

Николов изрази надежда и пикът на инфлацията да е отминал още през 2022 г., и постепенно тя да се върне към познати стойности.

"Тепърва предстои да се види повишаване на лихвите по кредитите, но дори с това увеличение - вероятно едноцифрено, - ние по-скоро се връщаме към нормалното. Досега лихвите бяха прекалено ниски, така че относно инфлацията и лихвите, не мисля, че има нещо притеснително", заяви още той.

Относно цените на имотите и дали сега е добър период за инвестиция Богомил Николов поясни, че е трудно да се предвидят движенията на имотния пазар.

"Ако лихвите на ипотечните кредити се повишават, не се знае дали пък цените на жилищата няма да тръгнат надолу. Това, което знаем със сигурност, е, че лихвите ще тръгнат нагоре, вече пазарните цени на жилищата дали ще запазят темпа на растеж, е по-малко вероятно, тъй като факторът за нарастване на цените на имотите през последните години беше именно евтините кредити. Сега, когато те поскъпват, е съвсем логично и натиска върху пазара да намалее, и оттам да се стигне до намаляване на цените на имотите“, коментира председателят на потребителската асоциация.

"Що се отнася до задлъжнялостта, все още не се наблюдават някакви опасни ефекти както при финансовата криза от 2009 г., но все пак ако потребители планират да изтеглят кредит, аз искам да уточня, че златното правило е кредити да се теглят за инвестиция, а не за консумация, това трябва да правят и те сега“, поясни Богомил Николов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: